Z europarlamentu natvrdo: Skoncujeme s britským vyberaním čerešničiek z torty

    0
    Európsky parlament - ilustračné foto (Autor: repro youtube, mg)

    Z oficiálnych výsledkov, o ktorých informovala stanica BBC, vyplýva, že väčšina – 51,9 percenta – voličov hlasovala za tzv. brexit, kým za zotrvanie krajiny v tomto 28-člennom bloku sa vyslovilo 48,1 percenta voličov. Volebná účasť v tomto historickom referende dosiahla 72,1 percenta.

    Ostrieľaný zákonodarca v britskej Labouristickej strany Keith Vaz po správe o výsledku referenda povedal: “Toto je zdrvujúce, zdrvujúce rozhodnutie. Toto je pre Európu príšerný deň.”

     Anglická zákonodarkyňa zo Strany zelených Caroline Lucasová vyhlásila, že je správou zničená a vinu za výsledky referenda pripísala “pocitom odcudzenia, nepriateľstva, hnevu a frustrácie” voličov.

    Autorka románov o Harrym Potterovi J.K. Rowlingová – popredná aktivistka kampane za zotrvanie Británie v EÚ – napísala v odkaze na Twitteri: “Myslím, že ešte nikdy som si neželala mať schopnosť čarovať viac než teraz.”

    Japonský minister financií Taro Aso v reakcii uviedol, že je “mimoriadne znepokojený hrozbami, ktoré predstavuje brexit pre svetovú ekonomiku a globálne finančné trhy”.

    Manfred Weber, šéf frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS) v Európskom parlamente, ktorá je najväčšou v EP, vyhlásil, že rozhodnutie Británie odísť z EÚ “spôsobí veľké škody obom stranám”. Vyzval, aby bolo toto rozhodnutie rýchlo uplatnené v praxi.

    “Skoncujeme s vyberaním čerešničiek z torty, ako to robili Briti,” uviedol a dodal, že Londýn bude musieť hrať podľa pravidiel EÚ, ak chce Británia prístup na jednotný trh únie.

    - Reklama -