Brexit: Exit poll priniesol prvé výsledky, priaznivci zotrvania v EÚ vedú

    0
    Zástava EÚ a britská zástava pred Európskym domom v Londýne (Autor: TASR)

    Tesne po jedenástej nášho času boli zverejnené aj prvé výsledky z tzv. exit poll prieskumu agentúry YouGov. Podľa prvých odhadov sa za zotrvanie Británie v EÚ vyslovilo 52 percent voličov, za odchod bolo 48 percent. Pri exit poll sa anketári narozdiel od klasických prieskumov nepýtajú voličov, ako budú hlasovať, ale oslovujú už voličov tesne po hlasovaní pri odchode z volebnej miestnosti.

    Referendum o pokračovaní alebo ukončení členstva Británie v EÚ sa konalo dnes na celom území Spojeného kráľovstva, ako aj v Gibraltáre, a mohlo sa na ňom zúčastniť takmer 46,5 milióna registrovaných voličov. Sčítavanie hlasov sa začalo bezprostredne po uzavretí volebných miestností a výsledky majú byť zverejňované po častiach v priebehu noci. Ak nenastanú problémy, konečné výsledky budú známe v piatok približne “v čase raňajok”.

    Ešte niekoľko hodín pred uzavretím hlasovacích miestností vyzývali zástancovia oboch názorových táborov britských voličov, aby sa zúčastnili na historickom referende o zotrvaní alebo vystúpení krajiny z Európskej únie. Zoskupenie zástancov zotrvania s názvom Britain Stronger in Europe (Británia je silnejšia v Európe) na sociálnej sieti Twitter uviedli, že ľudia by mali zahlasovať za zotrvanie, ktoré prinesie “svetlejšiu budúcnosť pre vaše deti a nasledujúce generácie”, informuje agentúra AP.

    Predstavitelia kampane za odchod Británie z EÚ vyzvali obzvlášť obyvateľstvo voličských základní mimo Londýna a v Škótsku, kde sa očakáva silná podpora vystúpenia krajiny z únie, aby vyvinuli mimoriadne úsilie. Podľa bývalého londýnskeho starostu Borisa Johnsona, ktorý stojí na čele kampane za odchod, prieskumy verejnej mienky naznačujú, že výsledok hlasovania bude tesný. Dodal, že “účasť je dobrá v oblastiach, kde to potrebujeme”.

    Autor: red, TASR

    - Reklama -