Vyšle Slovensko viac vojakov do zahraničia? Minister Gajdoš v tom má jasno

    0
    Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

    Návštevu Cypru využil Gajdoš na rokovania s cyperským ministrom obrany Christoforosom Fokaidesom, s ktorým prerokoval aktuálne témy z oblasti obrany. Obaja partneri hovorili o možnostiach spolupráce, summite NATO vo Varšave a tiež o slovenskom predsedníctve v Rade EÚ.

    “Cyprus bol predsedníckou krajinou v druhom polroku 2012. Ja som vtedy pôsobil ako vojenský predstaviteľ v Bruseli a môžem potvrdiť, že si svoje úlohy splnili so cťou,” povedal minister. Zároveň dodal, že Slovenská republika naďalej zotrváva na svojich pozíciách k národným otázkam Cypru. Minister Gajdoš sa v rámci návštevy stretol aj s predstaviteľkou generálneho tajomníka NATO na Cypre a vedúcou misie UNFICYP Elizabeth Speharovou a tiež s veliteľkou mierových síl UNFICYP Kristin Lundovou.

    Gajdoš zavítal aj na veliteľstvo v Nikózii, kde pôsobí 61 slovenských vojakov, a do Kempu M. R. Štefánika vo Famaguste, kde ich je 98. Situáciu na Cypre označil minister za stabilizovanú.

    “Návštevu našich vojakov, ktorí pôsobia v zahraničí, považujem za svoju povinnosť a prejav toho, že si vážim ich prácu. Tu, na Cypre, pracujú v náročných klimatických podmienkach, sú odlúčení od svojich blízkych, no napriek tomu si zodpovedne plnia svoje úlohy a svojou prácou dokazujú, že sú skutoční profesionáli,” povedal šéf rezortu obrany. Zároveň potvrdil, že v tejto misii pod “hlavičkou” OSN plánujú Ozbrojené sily SR aj naďalej zotrvať.

    Minister si v rámci diskusie so slovenskými vojakmi vypočul aj ich požiadavky na zabezpečenie špeciálneho výstroja, a to v dôsledku klimatických podmienok. V letných mesiacoch tam totiž vystúpi teplota vzduchu aj na 45 stupňov Celzia. Gajdoš prisľúbil, že sa bude touto požiadavkou vojakov zaoberať. Vzhľadom na to, že slovenskí vojaci sa aj na Cypre musia venovať fyzickej príprave, a preto aktívne športujú, im minister ako darček priniesol futbalové dresy.

    - Reklama -