Pápež František opäť rázne. Trest smrti je vždy neprijateľný, tvrdí

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Hlava katolíckej cirkvi pripomenula, že vziať život človeku je v rozpore s Božím plánom a jeho milosrdnou spravodlivosťou. Trest smrti neprináša obetiam spravodlivosť, ale podporuje pomstu, ako konštatoval pápež František a pripomenul absolútnu hodnotu prikázania Nezabiješ tak pre nevinných, ako aj pre vinníkov. Ľudský život a jeho dôstojnosť sú nedotknuteľné, to platí aj pre kriminálnikov, vyplynulo z pápežovho posolstva, o ktorého obsahu informovala tlačová agentúra DPA.

    Argentínsky pápež využil súčasne príležitosť, aby apeloval na zlepšenie podmienok vo väzenských zariadeniach v celosvetovej relácii, a zdôraznil, že základným cieľom každého potrestania je rehabilitácia páchateľa. Potrestanie, ktoré neponecháva nádej, nie je trestom, ale formou mučenia.
    Podľa organizátorov došlo vlani v 25 krajinách sveta k poprave celkom 1 634 odsúdencov na smrť, až 89 percent týchto popráv sa uskutočnilo v troch štátoch – Iráne, Pakistane a Saudskej Arábii.

    Dejiskom trojdňového rokovania Svetového kongresu proti trestu smrti sú priestory opernej scény v meste Oslo. Predchádzajúcich päť svetových kongresov s rovnakým zameraním sa uskutočnilo postupne v Štrasburgu (2001), Montreale (2004), Paríži (2007), Ženeve (2010) a Madride (2013).

    - Reklama -