V sobotu bude dusno. Transsexuálny hudobník, LGBTI aktivistka a režisér vyzývajú na protest proti kotlebovcom a nacionalistom. Čo vy na to?

    0
    Čelo sprievodu proti islamizácii (Autor: Marek Kravjar)

    V sobotu 25. júna sa v Bratislave uskutoční protest Stop likvidácii Európy, spoločne za Slovensko proti diktátu Bruselu!, ktorého účastníci sú zvyčajne označovaní ako predstavitelia krajnej pravice. Iniciátorom protestu je Lukáš Kopáč, ktorý organizoval aj uplynulé dva antiislamistické pochody. Prvý minulé leto a ďalší na jeseň.

    Antifašisti proti antiislamistom

    Na sobotu si svoj protest ohlásila aj skupina pod názvom Antifašistická mobilizácia a má byť odpoveďou protestujúcim nacionalistom a antiislamistom. Ako píšu pri podujatí, ktoré vzniklo na sociálnej sieti: „Opäť raz nastal čas, kedy je nutné, aby priatelia slobody a antifašizmu vyšli do ulíc.“  Antifašistická mobilizácia je zvolaná na sobotu 25. júna v Bratislave, a to „v reakcii na pochod fašistov a neonacistov hlavným mestom“. So svojou mobilizáciou začali už pred niekoľkými týždňami, no s krátiacim sa časom do udalosti zostrujú tempo.

    Zdroj: Facebook/Naše Slovensko

    Účasť na udalosti na sociálnej sieti potvrdili napríklad aj smerák Ľuboš Blaha, saskár Martin Poliačik a poslanec Jozef Viskupič(OĽaNO). Antifašistická mobilizácia svoj postoj začala propagovať aj prostredníctvom známych osobností, ako sú napríklad divadelný a televízny režisér Nikita Slovák, ktorý vyzýva „k verejnému odmietnutiu fašizmu“.

    Slovák ďalej vo videu hovorí, že: „To najhoršie, čo ľudia môžu urobiť, a tie najstrašnejšie veci sa stali nie preto, že niekto niečo urobil, ale preto, že niekto niečo neurobil,“ hovorí a dodáva, „takže preto, aby sme niečo urobili, tak poďme dvadsiateho piateho o 15-tej hodine na SNP, na pochod proti fašizmu a povedzme tam to, že v tejto krajine žijú aj slušní ľudia… že to nepatrí len hulvátom a grobianom a násilníkom,“ vyjadruje sa režisér.


    Zdroj: Naše Slovensko. Video s režisérom Nikitom Slovákom.

    V ďalšom videu sa vyjadruje publicistka a aktivistka za práva LGBTI komunity Hana Fábryová. Tá svoje video začína opisom tlaku, ktorý podľa nej prežívame pri čítaní knihy alebo pozeraní filmu z obdobia druhej svetovej vojny. „A teraz si predstavte, že toto museli nejakí ľudia prežiť naživo,“ hovorí Fábryová a následne pozýva a vyzýva ľudí, aby sa prišli postaviť tým, ktorí takýto tlak chcú docieliť a ktorí chcú, „aby ľudia nežili šťastne, aby nemohli žiť svoje vlastné životy sami podľa seba“. V závere odkazuje: „Poďme zastaviť to, aby sa nestalo, že budúce generácie budú o nás čítať alebo pozerať dokumenty so slzami v očiach a gučou v hrdle. Ďakujem.“ 

    Zdroj: Naše Slovensko. Video s publicistkou Hanou Fábryovou.

    Vo videách sa vyjadruje a vyzýva k účasti na antifašistickom pochode aj dídžej elektronickej hudby Matúš Lednický, bigender, transsexuál Maťo alebo Matia, v závislosti od toho, aké pohlavie zastupuje. „Ľudia, ktorí žijú medzi nami a sú súčasťou menšín, sa nemusia báť, lebo vedia, že väčšina ľudí je spolu s nimi a že takéto výkriky sú jednotlivci a menšina,“ hovorí dídžej, známy aj pod menom B-komplex, na margo nedávnych útokov v gej klube v Orlande na Floride a pokračuje, „dúfam, že sa stretneme a dáme najavo, že fašizmus na Slovensko nepatrí.“

    Zdroj: Naše Slovensko. Video s bigenderom B-komplexom.

    Ortieľ nad protestom vyniesla aj europoslankyňa

    K sobotnému protestu pod názvom Stop likvidácii Európy, spoločne za Slovensko proti diktátu Bruselu, sa na svojom facebookom profile vyjadrila v pondelok aj europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová, ktorá nechápe, ako je možné, že Lukáš Kopáč nedostal zákaz na fašistický pochod, a šťavnatým komentárom zhodnotila celú situáciu takto: „Násilné útoky a bitky mierumilovných civilistov, vybľakovanie primitívov a usmievajúci sa  ‚vodcas vypelichaným porastom pod nosom (z BBSK), ktorému ochranka nosí obed na poslaneckú ubytovňu na Kohútovej, spolu s ďalšími nacistami, fašistami a extrémistami nám zas zahajlujú v Bratislave a zjedia všetok kebab.“ Jej celú reakciu na nadchádzajúcu udalosť, ale aj reakcie ľudí, si môžete prečítať TU.

    Polícia chystá opatrenia

    Ako uviedla policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová: „Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave pripravuje opatrenia bezpečnostného charakteru tak, aby pred, počas a po ukončení zhromaždenia v mieste jeho konania, ako aj okolí, verejný poriadok a ochrana života, zdravia a majetku občanov zabezpečená bola.“

    Ako to bolo pred rokom

    Protest sa uskutočnil prvýkrát pred rokom v júni, pričom sa ho zúčastnilo približne 6-tisíc ľudí. Protest bol zameraný proti prijímaniu kvót na utečencov z Európskej únie. Zvrhol sa však a okrem šarvátok a vulgarizmov časť demonštrantov napadla účastníkov cyklopretekov, ako aj saudskoarabskú rodinu, do ktorej na Hlavnej stanici hádzala kamene. Prítomný bol aj súčasný poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Milan Mazurek, ktorý je členom Ľudovej strany Naše Slovensko a ktorý kričal: „J*bem vášho Alaha!“ Podobný protest sa konal druhýkrát na jeseň minulého roka. 

    - Reklama -