Keď sa EÚ zrúti, stane sa z Ruska globálna mocnosť, varuje George Soros

    0
    George Soros (Autor: SITA)

    Podľa Sorosa by mohli byť dôsledky Brexitu pre libru ničivejšie ako v roku 1992, keď jeho špekulácia viedla k prudkému oslabeniu libry a následne aj k odchodu Veľkej Británie z Európskeho mechanizmu výmenných kurzov (ERM). Fakticky tak vtedy Soros svojím „útokom na libru“ spôsobil, že Briti doteraz nepoužívajú euro. Libra vtedy stratila voči marke 15 % a voči doláru dokonca 25 %. Teraz americký multimiliardár podľa Reuters tvrdí, že libra by mohla po Brexite oslabiť až o viac ako 20 %.

    „Hodnota libry po Brexite prudko klesne. Zjavný by bol aj okamžitý a dramatický dopad na finančné trhy, investície, ceny a zamestnanosť. Očakávam, že znehodnotenie britskej meny by bolo ešte väčšie ako 15 % devalvácia v septembri 1992, keď som mal toľko šťastia a zaistil som pre svojich investorov hedžových fondov taký vysoký zisk,“ vyhlásil Soros, ktorý je podľa amerického magazínu Forbes so svojím majetkom v hodnote 24,9 miliardy dolárov 23. najbohatším človekom na svete.

    Soros ďalej uviedol, že Bank of England by po Brexite nemala znižovať sadzby s tým, že v podstate existuje len málo nástrojov, ktoré by následne zmiernili recesiu alebo pokles ceny britských nehnuteľností. „Treba zároveň spomenúť značný deficit na bežných účtoch vo Veľkej Británii. Devalvácia po Brexite by ťažko priniesla zlepšenie výroby. Na trhoch by panovala príliš veľká neistota, čo by odradilo príchod nových investorov aj najímanie zamestnancov,“ povedal Soros.

    Úspešný americký špekulant potom tvrdí, že Brexit by určite zneužili špekulanti vo svoj prospech. „V súčasnosti majú špekulanti ešte väčší vplyv ako v minulosti. Všetci sa doslova trasú využiť akékoľvek zlé rozhodnutie britskej vlády alebo voličov. Brexit urobí z niektorých ľudí boháčov, ale pre väčšinu voličov sa všetko iba zhorší,“ cituje Reuters Sorosa a poukazuje na to, že podľa priaznivcov Brexitu sa snažia bankári, finančníci a politici len vystrašiť voličov.

    „Britskí voliči hrubo podceňujú skutočné náklady Brexitu. Príliš veľa ľudí verí, že hlasovanie opustiť EÚ nebude mať žiadny vplyv na ich osobnú finančnú situáciu. To je však len ich zbožné želanie,“ uviedol Soros, ktorý okrem uvedených varovaní štandardne strašil aj Ruskom. „Ak sa Európska únia zrúti, tak sa stane z Ruska globálna veľmoc. Cítim, že viac ako inokedy je osud Európskej únie spojený s budúcnosťou Ukrajiny,“ vyhlásil Soros na akcii usporiadanej opozičným hnutím Otvorené Rusko, ktoré založil niekdajší „Putinov väzeň“ Michail Chodorkovskij.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -