Ani Orlando nič nezmenilo. Sprísnenie kontroly zbraní v USA dostalo od Senátu stopku

    0
    Ilustračné foto: vlajka USA (Autor: pixabay.com)

    Senát hlasoval v pondelok večer o celkovo štyroch návrhoch na zmenu existujúcich zákonov. Vo všetkých prípadoch nezískali potrebnú väčšinu 60 zo 100 hlasov, informovala tlačová agentúra DPA.

    Demokrati i republikáni predložili príslušné návrhy s cieľom zamedziť, aby sa teroristi dostali legálne k strelným zbraniam. Demokratický návrh by bezpečnostným orgánom umožnil vylúčiť nákup zbraní u ľudí, ktorí majú zakázané cestovať lietadlami.

    Podľa republikánskej iniciatívy by boli úrady informované, ak by niekto z takýchto zoznamov chcel zakúpiť strelnú zbraň. Prokuratúra by potom mala tri dni na to, aby presvedčila súd, prečo by tento kupujúci nemal získať zbraň. Kritici vyhlásili, že nejde o dostatočné opatrenie.

    Tretí návrh, predložený demokratmi, by v prípade schválenia vyžadoval previerku kupujúcich pri všetkých predajoch zbraní. U súkromných predajcov a na niektorých veľtrhoch nie sú takéto kontroly dosiaľ v USA povinné. Štvrtý návrh z dielne republikánov by sťažil nákup zbraní ľuďom s vážnymi duševnými ochoreniami.

    Hoci senátori z oboch strán uviedli, že sú pripravované ďalšie legislatívne návrhy týkajúce sa strelných zbraní, v dohľadom čase nie je naplávaná debata o žiadnej takejto iniciatíve.

    Tlak na konanie kongresmanov stúpol po tom, ako ozbrojenec 12. júna pri streľbe v nočnom klube Pulse v meste Orlando na Floride zabil 49 ľudí a zranil ďalších 53 osôb. Americkí predstavitelia označili tento masaker za najhorší útok svojho druhu v histórii USA.

    - Reklama -