Pre izraelského ministra dopravy prekážky neexistujú. Toto plánuje

    0
    Zástava štátu Izrael (Autor: APL)

    Kacov plán predpokladá vznik ostrova s rozlohou osem štvorcových kilometrov, spojeného s Gazou päťkilometrovým mostom. Podľa jeho slov by ostrov s odhadovanými nákladmi výstavby vo výške päť miliárd dolárov zahŕňal prístav a v budúcnosti možno aj letisko. Izrael by mal na starosti bezpečnostné opatrenia, inak by ho však prevádzkovali Palestínčania a medzinárodné spoločenstvo.

    Kac, popredný zástupca izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, dodal, že Izrael nenamieta proti zmierneniu blokády Pásma Gazy, pokiaľ budú zachované bezpečnostné potreby židovského štátu.

    “Nemyslím si, že je správne uzavrieť dva milióny ľudí bez spojenia so svetom,” povedal Kac na brífingu so zahraničnými novinármi. “Izrael nemá záujem sťažovať život tamojšiemu obyvateľstvu. Avšak vzhľadom na bezpečnostné obavy nemôžeme v Gaze vybudovať letisko ani prístav.”

    Izrael zničil letisko v Pásme Gazy počas druhej palestínskej intifády (povstania). Mesto Gaza má menší prístav, ktorý nie je dostatočne veľký pre kontajnerové lode. Využívajú ho prevažne rybári.

    Izrael a Egypt uvalili na Gazu blokádu po tom, ako sa v pásme v roku 2007 chopilo moci radikálne hnutie Hamas. Podľa Izraela je blokáda potrebná na zabránenie zásobovania Hamasu zbraňami. Kritici ju však označujú za kolektívne potrestanie Gazanov. Opakované snahy o zmierenie medzi Hamasom a stranou Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, sídliacou v Predjordánsku, neboli úspešné.

    Izrael v súčasnosti vpúšťa do Gazy približne 850 nákladných vozidiel s tovarom za deň, čo podľa humanitárnych skupín a predstaviteľov OSN nestačí na pokrytie potrieb tamojšieho obyvateľstva.

    - Reklama -