Savčenková udrela do Rusov: Krajina, ktorá nám zaisťovala bezpečnosť, nás bodla do chrbta. To je zrada

    0
    Nadija Savčenková (vpravo) so sestrou Virou na kyjevskom letisku Boryspiľ (Autor: SITA)

    Savčenková sa doteraz nemohla zhostiť svojej úlohy členky PZ RE, pretože len v máji sa dostala na slobodu po dvoch rokoch pobytu v ruskom väzení. V pondelok vystúpila pred členmi všetkých 47 národných parlamentných delegácií PZ RE, s výnimkou ruských poslancov. Rusko sa nezúčastňuje na zasadnutiach PZ RE po tom, ako tento orgán zrušil členstvo ruskej delegácie v dôsledku anexie Krymu v roku 2014.

    Savčenková v rámci svojho vystúpenia v Štrasburgu na pôde Rady Európy obvinila Moskvu zo “zrady” v prípade krízy na východe Ukrajiny. “Krajina, ktorá nám zaisťovala bezpečnosť, nás bodla do chrbta. To je zrada,” uviedla s odkazom na skutočnosť, že podľa dohody podpísanej v roku 1994 medzi Moskvou, Londýnom a Washingtonom sa Ukrajina vzdala svojej časti jadrového arzenálu za ochranu zo strany Ruska.

    Ukrajinská poslankyňa upozornila, že ruská delegácia sa nemôže vrátiť do PZ RE, pretože Rusko nerešpektuje ľudské práva. “Bola som unesená, a to je porušením ľudských práv. Za to by sa mali zodpovedať pred Európskym súdnym dvorom. Rovnakým spôsobom boli unesení aj iní Ukrajinci, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v Rusku. A na Kryme stále pokračujú únosy Tatárov,” uviedla Savčenková, ktorá zároveň vyjadrila túžbu, aby v jej krajine “nastal mier”.

    Poslankyňu a predtým členku posádky vojenského vrtuľníka v Rusku odsúdili na 22 rokov väzenia pre údajnú spoluvinu na zabití dvoch ruských novinárov na východe Ukrajiny v júni 2014. V máji tohto roka sa dostala na slobodu výmenou za dvoch ruských vojakov odsúdených na Ukrajine na 14 rokov vo väzení.

    Savčenková sa pre Ukrajincov stala symbolom ozbrojeného konfliktu na východe krajiny, kde vládne jednotky bojujú s proruskými separatistami, ktorých podľa Kyjeva a Západu podporuje aj ruská armáda.

    - Reklama -