Brexit v kocke: Kto je kto v tábore priaznivcov a odporcov členstva v EÚ

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    V tábore “IN”, čiže priaznivcov udržania krajiny v EÚ, je na prvom mieste premiér David Cameron, ktorý sa o vypísanie referenda pričinil. V roku 2015 sľúbil voličom, že ak jeho strana vyhrá voľby, usporiada referendum o EÚ, aby tak upokojil euroskeptické hlasy v radoch svojej Konzervatívnej strany. Premiér sa po dohode s lídrami zvyšných 27 krajín únie o úprave vzťahov na linke Londýn-Brusel stal horlivým zástancom udržania Spojeného kráľovstva v 28-člennom spoločenstve.

    Jeho politický osud je spojený s hlasovaním v referende. Cameron by v prípade Brexitu zrejme prišiel o súčasnú pozíciu na Downing Street 10. Bývalý britský minister spravodlivosti Ken Clarke z tábora konzervatívcov uviedol, že schválenie vystúpenia z EÚ by znamenalo, že Cameron sa vo svojej funkcii neudrží “ani 30 sekúnd”. Podobný osud mu možno hrozí aj v prípade, ak tábor priaznivcov v referende vyhrá, ale iba s nepatrným rozdielom hlasov. Do tábora prívržencov zotrvania v únii patrí aj líder hlavnej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn, ktorý sa dlhší čas nevyjadroval, ku ktorej strane sa prikloní. Nakoniec Britov vyzval, aby hlasovali za zotrvanie v EÚ, ktorá síce nie je “dokonalá”, ale “ochraňujúca”. Corbyn, ktorý sa považuje za euroskeptika, pripustil, že EÚ Britom “prináša investície, zamestnanosť a ochranu pracovníkov a spotrebiteľov”.

    Na zotrvanie ostrovnej krajiny v únii vyzvalo aj šesť predošlých vodcov Labouristickej strany. Novým silným hlasom pre priaznivcov EÚ je nedávno zvolený starosta Londýna Sadiq Khan. Labouristický politik uzavrel 30. mája dohodu s Cameronom, aby spoločne vystupovali za zachovanie britského členstva v únii. Khan sa tiež môže “zviesť” na prípadnom úspechu tohto tábora v referende, podľa niektorých analytikov by mohol na čele strany nahradiť Corbyna. Za udržanie Spojeného kráľovstva v EÚ volá tiež škótska premiérka a šéfka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová. Vyhlásila, že je proti Brexitu, avšak v prípade opačného názoru voličov a zániku britského členstva v EÚ by to bol vážny dôvod na vypísanie nového škótskeho referenda o nezávislosti, pretože Škótsko túži zostať v Európskej únii.

    Hlavným hlasom v tábore “OUT”, volajúcim po odchode z EÚ, je bývalý starosta Londýna Boris Johnson. Britov vyzýva, aby “znovu získali kontrolu” nad svojou krajinou. BoJo, ako ho nazvali médiá, občas vo svojich vyhláseniach “prestrelí”, ako v máji, keď povedal, že Brusel sa chová ako Adolf Hitler a snaží sa vytvoriť superštát. V prípade Brexitu by práve konzervatívec Johnson mohol nahradiť Camerona vo funkcii premiéra.

    Europoslanca a lídra eurofóbnej a protiimigrantskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea počuť aj v Bruseli, aj v Londýne. Na odchode krajiny z EÚ postavil svoju politickú kariéru, nepodarilo sa mu však spojiť sily s Johnsonom. Ak dôjde k Brexitu, o dva roky skončí ako europoslanec a ocitne sa “bez práce”, keďže v Británii sa nedostal do žiadneho voleného úradu.

    RTBF pripomenula, že v tábore odporcov členstva v EÚ sú aj ďalší prominentní politici z vládnucej Konzervatívnej strany ako minister spravodlivosti Michael Gove, minister práce Iain Duncan Smith, minister športu a médií John Whittingdale, zástupca vlády v parlamente Chris Grayling, štátna tajomníčka pre Severné Írsko Theresa Villiersová a tiež ministerka pre zamestnanosť Priti Patelová. Stranícki “rebeli”, ktorí nesúhlasia s Cameronovou líniou, stavili svoj politický osud na výsledok referenda. V prípade výhry tábora priaznivcov budú musieť vyvodiť politickú zodpovednosť.

    - Reklama -