Je Slovensko mafiánsky štát? Politológ sa pustil do vlády a použil závažné argumenty

    0
    Politológ Zsolt Gál. (Autor: Reprofoto: HN Televízia)

    „Dotknutí sú najvyšší predstavitelia bývalých, ale aj súčasných Ficových vlád. Čiže tu nejde len o ministra vnútra, ale ide tu aj o bývalého ministra financií a potom dopravy pána Počiatka. Ide aj osobne o premiéra, ktorý si vraj prenajíma byt od tohto kontroverzného podnikateľa,“ hodnotí pre HN televíziu kauzu okolo podnikateľa Bašternáka politológ.

    Ďalej dodáva, že sa vynárajú stále nové skutočnosti a postupne sa na seba nabaľujú. „Ten, čo to sleduje, apoň tak povrchne získava také presvedčenie, že čo sme my tu za štát, ako tu ten štát funguje, respektíve nefunguje. Však toto je mafia,“ hodnotí (ne)fungovanie krajiny Gál.

    Politológ sa vyjadril aj k otázke, čo sa stane s voličmi Smeru, ktorí sa rozhodnú, že Ficovej strane už neprejavia dôveru. Gál si v spojitosti so Smerom zaspomínal aj na HZDS Vladimíra Mečiara. „Otázka je, kam zase odídu tí voliči. Lebo od HZDS najviac voličov odišlo práve do Smeru. Teraz je otázka, kto bude ten ďalší populista, ktorý pritiahne tých bývalých, v úvodzovkách, ficovoličov. Nemyslím si, že oni by výrazne zmenili tie hodnotové orientácie,“ polemizuje.

    Moderátorka relácie Martina Beňová položila aj otázku, či takáto situácia môže „nahrávať“ aj tzv. nesystémovým stranám, ktoré v súčasnosti zasadli na parlamentné stoličky. „Určite áno a ja sa toho obávam,“ priznal Gál. Zároveň dodal, že tento trend strán tohto typu je celoeurópsky. Politológ sa dotkol aj témy Kaliňáka ako potenciálneho náhradníka za Fica. „Ja si neviem predstaviť, že Robert Kaliňák by sa po týchto škandáloch a po týchto problémoch stal predsedom strany Smer alebo by bol adeptom na budúceho premiéra. To je politická mŕtvola. To treba povedať jasne,“ dodal Gál.

    - Reklama -