Žitňanská: Samozrejme, neverím Kaliňákovej story o kufríku s 12 miliónmi. A nezhody s Bugárom?

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    Ministerka spravodlivosti Žitňanská sa v rozhovore pre Denník N vyjadrila aj na margo v súčasnosti takej preberanej problematiky kauzy Roberta Kaliňáka. „Téma je o tom, či dokáže polícia deklarovať výsledky svojho vyšetrovania tak, že značná časť verejnosti dokáže akceptovať, že vec bola poriadne vyšetrená,“ pozrela sa bližšie na kauzu. Ďalej zhrnula, v akom prípade bude môcť Kaliňák aj naďalej vykonávať svoju ministerskú funkciu. „Robert Kaliňák môže byť ministrom vnútra vtedy, keď dokáže garantovať to, že ľudia budú dôverovať polícii, že kauzy riadne vyšetrí,“ vysvetľuje.

    Či má Kaliňák podľa jej názoru odstúpiť, médiám neprezradila. „Povedala som to tam, kde to bolo treba povedať a kde to mne prísluší povedať,“ tajomne podotkla. Ministerka sa vyjadrila aj k názorom šéfa Most-Híd, ktorý nevidí dôvod na odstúpenie Roberta Kaliňáka, pretože ohľadom jeho údajného prečinu neexistujú žiadne dôkazy. „Ja sa s Bélom Bugárom pravidelne rozprávam a môžeme mať niekedy aj iné názory na niektoré otázky. To považujem za celkom normálne, nemusí to byť prvýkrát. Nie som presvedčená, že teraz je to o dôkazoch, teraz je to o dôvere v inštitúcie štátu. Je to aj o emócii, politickej symbolike a nemusí to byť vždy o dôkazoch,“ približuje.

    Žitňanská zhodnotila nadchádzajúci protest ako negatívne gesto. „Cítim strašne veľa agresívnej emócie aj v parlamente v opozično-koaličnom súboji. To tiež nepovažujem za dobré. S tým súvisí aj miesto, ktoré bolo na demonštráciu zvolené. Nestotožňujem sa s tým. Aj opozično-koaličný politický zápas, dokonca aj v takýchto témach, aj keď sa dostáva do emocionálnej roviny, tak nemusí prerásť do agresívnej emócie. A keď prerastá, tak je to na škodu veci. Celé zle. Dnes na politickej scéne neexistuje riešenie B a žiadnej spoločnosti to neprospieva,“ dodáva.

    Denník konštatuje aj, že prezident Andrej Kiska v prejave povedal, že „asi niet osoby, ktorá by uverila príbehu, že niekto v kufríkoch priniesol 12 miliónov eur v hotovosti“. Ministerka otvorene odpovedá, že „táto veta je asi veľmi pravdivá“. „Takže ani vy neveríte?“ pýta sa denník. „Nie, samozrejme, že nie,“ odpovedala Žitňanská.

    - Reklama -