Erdogan podvodník? Sfalšovaný univerzitný diplom ho môže stáť kreslo

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Erdogan vo svojom životopise uvádza, že vyštudoval na Marmarskej univerzite odbor ekonomika a manažment v roku 1981. Takáto inštitúcia síce existuje, ale bola založená až o rok neskôr, tvrdia vo FAZ.

    Podľa tureckého zákona musí mať prezident vysokoškolské vzdelanie. Ako dôkaz toho, že Erdogan má právo vykonávať svoj úrad, súčasný rektor univerzity zverejnil fotografiu jeho diplomu.

    Turecký volebný orgán ale nemôže odpovedať na otázku, prečo prezident neposkytol pôvodný dokument ku kontrole, ako to stanovuje ústava. Okrem toho názov ústavu na fotografii nezodpovedá tomu, čo je uvedené v životopise tureckého vodcu. Únia univerzitných profesorov sa nazdáva, že by mohlo ísť o falzifikát.

    Bývalý prokurátor Emer Farouk Eminagaoglu podal sťažnosť volebnej komisii a na štátne zastupiteľstvo v Ankare, aby sa anulovalo Erdoganovo prezidentovanie. A tiež, aby mu bola zakázaná účasť vo voľbách, ak budú tieto podozrenia potvrdené. Táto sťažnosť bola však zamietnutá.

    Erdoganov hovorca predtým navrhol vytlačiť desať miliónov kópií Erdoganovho diplomu, aby umlčali skeptikov. Podľa novinára FAZ by malo stačiť otvorenie archívov z Marmarskej univerzity a dovoliť previerku dokumentu, ale škola obozretne archív uzavrela tesne pred prezidentskými voľbami.

    Celý text je TU.

    - Reklama -