Izraelská neziskovka podporuje Brexit. Chceme sa pomstiť EÚ, priznáva otvorene

    0
    Zástava štátu Izrael (Autor: APL)

    Organizácia Regavim spustila svoju kampaň „Podpor Izrael – Opusti Európu“ v snahe presvedčiť britských občanov žijúcich v Izraeli, aby hlasovali za vystúpenie z Európskej únie. Tá totiž podľa nich podporuje Palestínu a palestínskych teroristov.

    Regavim na internete rozšíril upravené video organizácie Hamas, na ktorom sú maskovaní palestínski ozbrojenci. Pôvodná verzia videa bola z tlačovej konferencie Hamasu, na ktorej sa skupina vyhrážala útokmi proti Izraelu v roku 2014.

    Izraelská organizácia pritom upravila aj zvuk videa, v ktorom teraz palestínski ozbrojenci chvália Európsku úniu za to, že sa rozhodla zaviesť povinnosť označovať tovar z izraelských osád na Západnom brehu Jordánu, a tiež za to, že poskytuje Palestínčanom finančnú i materiálnu pomoc. „Ak naozaj nenávidíte peklo, ktorým je Izrael, a Židov a chcete podporiť náš boj, pomôžte Británii zostať v EÚ, tvrdí hlas vo videu.

    Chváli tiež šéfa britských labouristov Jeremyho Corbyna, ktorého stranícka kolegyňa bola nedávno obvinená z antisemitizmu. „Tešíme sa na to, keď využijeme vaše pozvanie na čaj na terasách parlamentu,“ pokračuje hlas.

    Regavim je nezisková organizácia, ktorá monitoruje a začína právne akcie proti z jej pohľadu nelegálnej výstavbe a zaberaniu pôdy zo strany Palestínčanov a beduínov v Izraeli a na Západnom brehu Jordánu. Regavim je pritom veľkým kritikom Európskej únie a iných nadnárodných celkov, ktoré viní zo zasahovania do izraelských vnútorných záležitostí.

    „Mysleli sme, že jediný spôsob, ako im dať okúsiť ich vlastnú medicínu, je vyjadriť našu frustráciu tým, že sa zdvihneme a pôjdeme sa zapojiť do aktu, ktorý mnohí vidia ako vnútornú záležitosť britského ľudu,“ povedal šéf organizácie Ari Briggs. Podľa Briggsa nie je v „kritike západných intervencií a následných pokusoch o ovplyvnenie britských voličov“ žiadny rozpor, keďže Regavim je nezisková organizácia. „Ak by sme boli platení izraelskou vládou a tie peniaze by sme použili na kampaň vo Veľkej Británii proti britskej vláde či proti Európskej únii, tak by to bolo porovnateľné s tým, čo sa deje tu,“ dodal.

    Podľa denníka Haaretz je pritom Regavim financovaný aj z izraelských inštitúcií. V rokoch 2010 až 2014 dostala organizácia zhruba 2,5 milióna dolárov od miestnych zastupiteľstiev a iných orgánov štátnej správy. Jednou z inštitúcií, ktoré financovali Regavim, je aj regionálna rada Mateh Binyamin, ktorá spravuje časť územia Západného brehu kúsok na sever od Jeruzalema. Tá Regavimu dala v rokoch 2014 až 2015 takmer 250-tisíc dolárov. Prispievajú však aj izraelskí osadníci. Briggs pritom oboje poprel, následne však uviedol, že občas miestne úrady organizáciu platia za „služby a právnu pomoc. Kampaň na podporu Brexitu podľa neho bola financovaná iba od súkromných darcov z Izraela i zo zahraničia.

    Pôvodný článok nájdete TU.

    - Reklama -