Otec vraha z Orlanda mal skutočne kontakty v Nemecku. Vyšetrovatelia zistili viac

    0

    Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) so sídlom vo Wiesbadene pred troma dňami potvrdil, že skúma v súvislosti s víkendovou masakrou v Orlande možné kontakty páchateľovho otca v spolkovej republike. Potvrdil tak správu periodika Rheinische Post. Podľa spomínaných novín by Siddique Mir Mateen mohol mať kontakty v Düsseldorfe, pretože pred troma rokmi uviedol v internetovom videu účet v tamojšom finančnom ústave Stadtsparkasse. Z dostupných zdrojov vyplýva, že páchateľov otec je zaujímavou postavou, ktorá chcela nariadiť zadržanie afganských politikov a ktorá možno sympatizuje s radikálmi z fundamentalistického hnutia Taliban.

    Týždenník Focus zasa priniesol informáciu, že americká FBI narazila pri vyšetrovaní masakry na podozrivé kontakty s istým 57-ročným Afgancom, ktorý pracuje na letisku vo Frankfurte nad Mohanom, jednom z najväčších vzdušných prístavov v Európe. Tento muž nemal pred niekoľkými mesiacmi dostať vízum pre cestu do USA. K útoku v nočnom bare Pulse v Orlande došlo v noci na uplynulú nedeľu. Páchateľ, 29-ročný Omar Mateen, tam zastrelil 49 nevinných ľudí a 53 ďalších zranil. Následne ho zneškodnila špeciálna policajná jednotka SWAT. V pondelok sa podarilo identifikovať všetky obete, medzi ktorými boli aj traja občania Mexika.

    Motív páchateľa, ktorý mal vyjadriť vernosť skupine Islamský štát (IS) a jej lídrovi, zatiaľ nie je známy. Vyšetrovatelia preverujú okrem možnej spojitosti s islamským extrémizmom aj nenávisť voči gejom a lesbám, z ktorých okruhu boli návštevníci spomínaného nočného podniku. Mateenovi rodičia pochádzajú z Afganistanu, on sám sa však narodil v USA.

    - Reklama -