Máme medzinárodný škandál, a to rovno v OSN. Lieta v ňom Tomanová. Čo povedala na kritiku zo zahraničia?

    0
    Viera Tomanová a Lucia Nicholsonová (Autor: SITA)

    Poslankyňa za SaS a zároveň podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová má napäté vzťahy s detskou ombudsmankou Vierou Tomanovou. Ako píše liberálka na sociálnej sieti:

    „Pani Viera Tomanová sa nám postarala o medzinárodný škandál,“ a pokračuje, „výbor OSN pre práva detí tvrdo kritizuje Slovensko za to, že do funkcie ombudsmanky pre deti zvolili Vieru Tomanovú.“

    Liberálka svoje slová zakladá na správe menovaného výboru, ktorý hľadí veľmi kriticky na voľbu Viery Tomanovej za ombudsmanku pre deti, „nakoľko podľa správy vládna strana tým nesplnila kritérium politickej nezávislosti ombudsmana pre deti“. Nicholsonová vysvetľuje, že „výbor je veľmi vážne znepokojený nad obvineniami detského domova dcéry Viery Tomanovej PETO, v ktorom má dochádzať k nedodržiavaniu zákonov a práv detí“. Výbor podľa Nicholsonovej slov taktiež vníma, že je ombudsmanka „v konflikte záujmov, nakoľko domov sídli na adrese komisárky /patrí jej dcére/“.

    Ako Nicholsonová ďalej pokračuje, zo správy vyplýva, že výbor vyzval vládu, „aby dohliadla na to, že pod vedením komisárky pre deti Viery Tomanovej budú prešetrené všetky podnety, aj z mimovládnych organizácií, ktoré skončia u Viery Tomanovej, keďže sú pochybnosti o jej objektívnom prístupe. „Výbor adresoval vláde ešte jednu výzvu, a to aby pri ďalšej voľbe detského komisára dodržala všetky kritériá vrátane toho o politickej nezávislosti, lebo iba politicky nezávislý ombudsman dokáže objektívne prešetriť všetky indície o nedodržiavaní práv dieťaťa z pohľadu štátnych úradov.“

    (text pokračuje nižšie)

    Zdroj: Facebook/Lucia Nicholsonová

    „Na svete ešte sú ľudia, ktorí vnímajú, že zo Slovenska nám niektorí politici robia absurdistan len preto, aby mal niekto iný trafiku a popri dôchodku mohol poberať trojtisícový plat,“ uzavrela.

    Liberálka rovnako spomína aj fakt, že ju detská komisárka Tomanová zažalovala, rovnako ako jej stranícku kolegyňu Natáliu Blahovú a všetky mimovládne organizácie, ktoré vyslovili pochybnosti o zákonnom postupe jej dcéry v domove. Podľa tvrdení Blahovej podala na ňu Tomanová trestné oznámenie už po tretíkrát v tej istej veci. „Čo si myslí, že sa z toho pokakáme? Akurát mi to dodalo bojaschopnosť,“ vyjadrila sa v komentári, keď odpisovala kolegyni Nicholsonovej.

    Tomanová: Klamstvá, vytĺkanie politického kapitálu, veľmi smutné

    „Ja sa už nebudem vyjadrovať k tomu, čo hovoria pani Nicholsonová a spol., ktorí sú prívržencami opozície a ľudí, ktorí neboli úspešní pri voľbe ombudsmana pre ochranu práv detí, napádajú moju osobnosť a šíria nepravdy, lži a klamstvá,“ začala svoju reakciu na obvinenia Tomanová, no následne sa predsa len ParlamentnýmListom.sk vyjadrila.

    Tomanová dôrazne odmietla, že by v detskom domove jej dcéry, ktorý, ako pripomenula, je umiestnený v mieste jej trvalého pobytu a prakticky susedí s jej rodinným domom, dochádzalo k zlému zaobchádzaniu s deťmi. „V žiadnom prípade tam nikdy v minulosti, ani teraz, neboli porušené práva detí,“ povedala nám s tým, že tento záver potvrdili aj početné kontroly.

    „Je veľmi smutné, že výbor OSN pre práva detí rozhoduje na základe zavádzajúcich a lživých informácií. A tie dostáva len od ľudí, ktorí práva mladej generácie využívajú na vytĺkanie politického kapitálu,“ vyjadrila sa na margo kritiky OSN a dodala, že voľba detskej ombudsmanky prebehla v súlade so zákonom.

    Viac sme o tom písali TU.

    - Reklama -