Pre vraždu poslankyne Briti zostanú v Únii. Tvrdí český komentátor

    0
    Jiří X. Doležal (Autor: Hans Štembera)

    Doležal v komentári pre Reflex pripomína, že poslankyňa Jo Coxová bola v typicky českej terminológii slniečkarka. Angažovala sa v prospech sýrskych utečencov a predovšetkým veľmi hlasno v rozpoltenej Británii podporovala zotrvanie krajiny v Európskej únii. Jej vrah podľa svedkov pri čine i pri zatýkaní kričal: „Britain First,“ čo je podľa Doležala názov britského variantu iniciatívy IvČRN (Islam v ČR nechceme – pozn. redakcie), ktorý podporuje odchod Británie z EÚ.

    Doležal sa domnieva, že politická vražda vzbudí v Británii obrovskú vlnu občianskej nevôle. „Briti nie sú národ, ktorý by si ochotne zvykal na pakistanský štýl politickej diskusie. Takže čin stúpencov Britain First, politická vražda, bude mimoriadne silne a široko, celospoločensky, odmietnutý. Britská verejnosť sa bez ohľadu na politické názory zomkne pri odmietnutí vraždy ako politického prostriedku – a s tým celkom samozrejme utrpí aj ideológia či názorová paradigma, ktorej stúpenec vraždil, či dokonca v ktorej mene bola vražda spáchaná,“ myslí si komentátor.

    Preto sa domnieva, že vražda poslankyne rozhodne o zotrvaní Británie v EÚ. „Pretože pre mnoho nie úplne rozhodnutých Britov sa teraz Brexit automaticky spojí s politickou vraždou, psychologicky sa stane voľba Brexitu schválením tej vraždy,“ dodal Doležal.

    - Reklama -