Koaliční poslanci dali stopku svedkovi v kauze Bašternák. Čo chcú ututlať?

    0
    Gábor Grendel ako tieňový minister vnútra (Autor: SITA)

    Odpovede sa opozícia nedočkala ani napriek tomu, že samotní koaliční poslanci tvrdili, že chcú o vratkách DPH vedieť viac. Vo výbore pre financie a rozpočet však spravili presný opak. V už spomínanom výbore mali vypočuť zamestnanca finančnej správy Ondreja Čurillu, od ktorého si opoziční sľubovali, že objasní, prečo sa finančná správa v prípade vyšetrovania vratiek DPH nesťažovala na odmietnutie trestného stíhania.

    Ako informujú Aktuality.sk, smerácky predseda finančného výboru Ladislav Kamenický hneď na úvod rokovania vyhlásil, že takto navrhnutý bod nemôže výbor schváliť. Ako dôvod uviedol, že je v rozpore s ústavou a ďalšími zákonmi. „My nie sme oprávnení pána Čurillu vypočúvať tak, ako to bolo navrhnuté. Nie sme vypočúvací orgán ani vyšetrovací orgán v tomto zmysle,“ obhajoval rozhodnutie poslanec. Nimi navrhované riešenie je prieskum, cez ktorý sa chcú dozvedieť o kauze viac.

    Poslanec za Novu Gábor Grendel koaličným poslancom neverí. „V pozvánke nebolo vypočúvanie, ale vypočutie,“ upozornil Grendel a dodal, že otázku, na ktorú čakali odpoveď, už raz finančnej správe položili a bez výsledku. Preto označuje spoliehanie sa na prieskum za zbytočné. Za konaním zákonodarcov sa podľa Grendela skrýva skôr strach, že by Čurilla „povedal pravdu, prečo sa regulárna sťažnosť neodoslala“, preto podľa neho „robia všetko preto, aby pán Čurilla nevypovedal“.

    - Reklama -