Moslimovia v USA nechcú nahlasovať susedov, ktorí sú radikáli, tvrdí Trump. FBI to vidí opačne. Tak ako to teda je?

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    V pondelkovom rozhovore pre CNN Trump trval na tom, že moslimovia žijúci v USA nenahlasujú islamských extrémistov, ktorí žijú v ich okolí. „Z nejakého dôvodu moslimská komunita nenahlasuje týchto ľudí,“ uviedol republikán známy svojimi vyjadreniami proti migrantom aj menšinám žijúcim v Spojených štátoch. 
     
    Trump vzniesol kritiku na adresu amerických moslimov v súvislosti s informáciami o tom, že Omar Mateen, ktorý v nočnom klube v Orlande postrieľal 49 ľudí, bol napojený na teroristov z Islamského štátu a pritom sa už narodil v USA. 
     
    Šéf Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey však tvrdí, že Trump nemá pravdu. „Oni (americkí moslimovia) nechcú, aby ľudia páchali násilie, či už v mene komunity alebo náboženstva a niektoré z našich najlepších kontaktov máme práve s moslimami, ktorí vidia veci a povedia nám o nich,“ obhajuje spoluprácu s moslimskou komunitou riaditeľ FBI. 

    Nie je pravda, že by vôbec nespolupracovali, ale…

    Jednou z úloh Úradu pre vyšetrovanie je podľa Comeyho práve spolupráca s moslimami ochotnými poskytovať informácie na základe „dobrých vzťahov“. Podľa informácií agentúry Reuters má FBI s moslimskou komunitou v USA údajne „robustné“ vzťahy. 
     
    Podľa policajného oddelenia na boj proti terorizmu v Los Angeles, je tamojšia moslimská komunita ochotná spolupracovať. „To čo od komunity chceme, je, aby nahlasovali podozrivé správanie a nie aby udávali ľudí,“ povedal zástupca protiteroristickej jednotky v Los Angels Michael Downing pre agentúru Reuters. 
     
    Aj profesor Charles Kurzman z Univerzity Severnej Karolíny v Chapel Hill, ktorý sa venuje americkým moslimom a terorizmu, tvrdí, že Trumpova kritika na adresu moslimov žijúcich v USA je prehnaná. „Tvrdiť, že tu nie je žiadna spolupráca, je klamstvo a snaha o očiernenie komunity amerických moslimov,“ tvrdí Kurzman. 
     
    Podľa najnovšej štúdie z januára tohto roka, ktorú profesor Kurzman vydal spolu s kolegami z oddelenia pre výskum terorizmu a domácej bezpečnosti na Duke Univerzity, sa moslimské komunity v USA radia medzi sebou, kým nahlásia podozrivú aktivitu v ich susedstve, ak nie je vyslovene násilná. 
     
    Podľa Kurzmana nie je dôvera medzi FBI a moslimskou komunitou obojstranná, a preto sa síce objavujú oznámenia na podozrivé aktivity aj zo strany moslimov, je ich stále málo. Profesor uvádza, že jeden z imámov, ktorý bol ochotný hovoriť s FBI, bol následne niekoľko hodín zadržiavaný na letisku a zmeškal svoj let napriek tomu, že u neho nenašli nič podozrivé. 
     
    Výnimkou však nie sú prípady, v ktorých samotná rodina radikálov nahlási podozrivé konanie svojich blízkych. Vlani skončil za mrežami len 17-ročný Ali Amin za to, že poskytoval materiálnu podporu Islamskému štátu, keď pomohol spolužiakovi, aby sa dostal za extrémistami do Sýrie. Podozrivé konanie nahlásila jeho vlastná matka a mladík skončil na 11 rokov za mrežami. 
     
    Podobný je aj prípad z roku 2014, keď sestra nahlásila na polícii v Minneapolis svojho mladšieho brata, ktorý jej zanechal list, v ktorom napísal, že „odišiel bojovať po boku svojich bratov“ a dodal, že sa s ňou stretne v posmrtnom živote. Abdi Nur je odvtedy na úteku a v USA ho vinia z materiálnej podpory zahraničnej teroristickej skupiny. 
     
    - Reklama -