V Rusku budú voľby. Na jeseň

    0
    Vlajky na podporu Vladimíra Putina (Autor: lb)

    Voľby sa uskutočnia podľa zákona prijatého v roku 2014, ktorým sa Rusko vracia k zmiešanému systému volieb do dolnej komory parlamentu. Polovicu zo 450 poslancov voličov zvolia zo straníckych kandidátskych listín a druhú polovicu v jednomandátových volebných obvodoch.

    Podľa zákona sa do budúceho parlamentu dostane tá politická strana, ktorá vo voľbách prekoná päťpercentnú hranicu. Doteraz, ako upozornil Interfax, bolo hranicou pre vstup do parlamentu sedem percent hlasov. Na víťazstvo kandidátov v jednomandátových obvodoch stačí získať väčšinu hlasov.

    Agentúra TASS dnes pripomenula, že predseda Štátnej dumy Sergej Naryškin nedávno vyslovil predpoklad, že o hlasy ruských voličov by sa v nadchádzajúcich voľbách mohlo uchádzať až 70 politických subjektov. Momentálne sú v Štátnej dume zastúpené štyri politické strany: Jednotné Rusko, Komunistická strana Ruskej federácie, Spravodlivé Rusko a Liberálnodemokratická strana Ruska.

    Paralelne s voľbami do Štátnej dumy budú ruskí voliči 18. septembra rozhodovať aj o zložení miestnych a regionálnych zastupiteľstiev.

    - Reklama -