Budeme sa môcť konečne objednať u lekára na čas, keď nám to vyhovuje? Na ministerstve dostávajú rozum

    0
    Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (Autor: SITA)

    Po roku od nastolenia „poriadku“ v poplatkoch u lekára sa na margo platného zákona vyjadril aktuálny minister zdravotníctva za Smer Tomáš Drucker: „Ukazuje sa, že v praxi nie úplne vyhovuje niektorým súčasným situáciám, a dokonca si myslím, že je opäť obchádzaný.“ Jeho slová potvrdzuje aj nedávny prieskum občianskeho združenia Slovenských pacientov.

    Ako informujú Aktuality.sk, v prieskume až polovica opýtaných odpovedala, že stále platí za objednanie sa na vyšetrenie vrátane objednania sa na konkrétny čas. A pacienti vraj platia, aj keď vedia, že nemusia.

    Minister Drucker chce nájsť také riešenie, „aby motivácia na strane lekárov nebola zneužívať tento inštitút objednávania na zárobkovú činnosť, a tým pádom istým spôsobom oslabiť dostupnosť pre ľudí, ktorí si to neplatia. Tak ako sa to mnohokrát stávalo v minulosti“. Pacienti by tiež privítali, keby sa možnosť objednať sa u lekára za poplatok vrátila.

    Privítala by ju aj prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Katarína Kafková, ale upozorňuje, že poplatky by mali mať strop. „Pokiaľ má byť takáto služba spoplatnená, mala by byť zákonom stanovená maximálna výška úhrady, tiež zadefinované, aká je maximálna lehota vykonania vyšetrenia od objednania pacienta,“ uviedla.

    - Reklama -