Maďari zase tvrdo. Treba sa brániť pred úplne pomýlenou migračnou politikou Bruselu, vraví minister

    0
    Členovia maďarských bezpečnostných zložiek stavajú plot na maďarsko-srbskej hranici v obci Ásotthalom (Autor: SITA)

    Účastníci stretnutia podľa jeho slov upozornili, že migračná kríza sa ešte neskončila, tlak neustal a je potrebné hľadať riešenie. Doterajšie návrhy riešení bruselských inštitúcií podľa názoru maďarského ministra zahraničných vecí smerovali skôr k prehĺbeniu ako k riešeniu krízy “s ohľadom na to, že sa návrhy Európskej komisie opierajú o chybné princípy”. Szijjártó označil za takýto chybný princíp podporu migrácie označovanej za legálnu, čo zvyšuje bremeno zaťažujúce členské krajiny Únie. Namiesto toho by sa podľa neho bolo potrebné usilovať o zníženie počtu migrantov smerujúcich do Európy na minimum s cieľom znížiť túto záťaž. “Podľa nás nie je potrebné zvyšovať bremeno a následne ho rozdeľovať, ako sa domnievajú európske inštitúcie, ale znižovať bremeno,” cituje agentúra MTI Szijjártóove slová.

    Maďarský minister pripomenul, že krajiny západného Balkánu, stredoeurópske štáty a Taliansko museli prežiť v uplynulom období tranzit viac ako milióna ilegálnych prisťahovalcov a ak by sa návrhy Európskej komisie zachovali, potom by sa tento tlak ešte mohol zvýšiť. Ako prví by to pocítili na západnom Balkáne, respektíve v Maďarsku, na ktorého hraniciach by sa opäť objavili migranti.

    “Prisťahovaleckej politiky opierajúcej sa o pozvania už stačilo, pretože narobila priveľa problémov Európe i Európskej únii,” tlmočil minister stanovisko maďarskej vlády. Súčasne dodal, že stredoeurópske krajiny sa musia zomknúť, aby sa dokázali ubrániť pred dôsledkami úplne pomýlenej prisťahovaleckej politiky Bruselu.

    Na plenárnom zasadaní SEI v Banji Luke sa zúčastnili ministri zahraničných vecí Bieloruska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Chorvátska, Macedónska, Maďarska, Rakúska, Talianska a Srbska, ich námestníci z Albánska, Moldavska a Poľska, štátni tajomníci rezortov diplomacie SR, Čiernej Hory a Rumunska, predstavitelia diplomacie ČR, Slovinska a Ukrajiny, ako aj komisár EÚ pre susedskú politiku a rozširovanie Únie Johannes Hahn.

    - Reklama -