Rezignácia Kaliňáka, nahradí ho Saková?

    0
    Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) (Autor: TASR)

    Ministrovi vnútra by tak nakoniec zlomila krk kauza Bašternák. Teda fakt, že mal blízke vzťahy s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. Opozícia tvrdí, že Kaliňák Bašternákove podvody kryl, respektíve bránil ich vyšetrovaniu. Minister vyhlasoval, že s podnikateľom nemá nič spoločné, nakoniec sa však ukázalo, že od neho kúpil podiel vo firme B. A. Haus. Práve z tejto firmy prišlo Kaliňákovi na účet 260-tisíc eur, čo vyšlo najavo iba vďaka tomu, že do jeho účtov nahliadol zamestnanec Tatra banky a asistent poslanca SaS Rajtára Filip Rybanič. Toho následne začala vyšetrovať polícia.

    Ešte včera pritom Kaliňák tvrdil, že požiadavku na svoje odstúpenie zatiaľ od koaličných partnerov či premiéra Roberta Fica (Smer-SD) nepočul. “Všetky podozrenia sme vyvrátili úplne jasne,” povedal. Novinárov kritizoval, že nenapísali, že sa podozrenia vyvrátili. Vyčítal im, že pravda ich nezaujíma, a preto nemá význam odpovedať im na otázky.

    Saková: Do politiky ma pritiahol Kaliňák

    Pred voľbami Denisa Saková poskytla ako kandidátka strany Smer-SD do národnej rady pre ParlamentnéListy.sk rozhovor. Kandidovala z 29. miesta. V ňom sama priznala, aký je jej vzťah s terajším podpredsedom vlády a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Z rozhovoru vyberáme a celý si ho môžete prečítať TU.

    Ako ste sa dostali na kandidátku?

    Ponuku som dostala od podpredsedu Smeru a ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

    Priznáte svoj majetok? Ste vlastníkom nejakých firiem, nehnuteľností alebo akcií? Čo konkrétne a v akej hodnote vlastníte?

    Ako štátny zamestnanec každý rok podávam svoje majetkové priznanie, kde som svoj majetok priznala.

    Ktorý slovenský politik je najužitočnejší?

    Nebudem posudzovať prácu iných. Za každého hovoria výsledky. Keďže pracujem už druhé volebné obdobie na ministerstve vnútra a minister Kaliňák je najdlhšie slúžiacim ministrom vnútra na Slovensku a aj v Európskej únii… Myslím, že čo sa týka výbavy bezpečnostných zložiek na Slovensku, urobil veľký kus práce.

    To boli slová Sakovej z januára 2016 a práve na jej blízky vzťah s Kaliňákom poukazuje aj politický analytik Ján Baránek.

    “Pozrite sa, do parlamentu ju navrhol Kaliňák. Je to istá možnosť riešenia, ak teda pôjdeme touto cestou, že budú meniť ministra. Je relatívne mladá, nemá ani štyridsať rokov, takže je to možnosť. No treba pamätať na to, že je to Kaliňákov človek. Bol by to taký kompromis naoko,” vyslovil sa. 

    Kauza Bašternák

    Minister vnútra Robert Kaliňák a exminister dopravy Ján Počiatek majú mať mimoriadne blízko k spoločnosti B. A. Haus. Ako Trend, tak aj Denník N priniesli informácie, že Kaliňák s Počiatkom dostali od tejto firmy spájanej s podnikateľom Ladislavom Bašternákom niekoľkostotisíc eur. Spoločnosť B. A. Haus im vraj mala peniaze posielať ako splátky pôžičiek. V spoločnosti a jej orgánoch ale oficiálne nefigurovali.

    Aktuality.sk sa pozreli aj na zbierky listín obchodného registra. Zistili, že akcionármi B. A. Haus boli Bašternák, Počiatek a firma Metis Consulting. Vyplýva to z valného zhromaždenia firmy z júna 2009. Zaujímavým faktom je, že Počiatek bol vtedy ministrom financií a Kaliňák ministrom vnútra. Za firmou Metis Consulting majú stáť právnici, ktorí sú blízki práve Kaliňákovi.

    Spoločnosť vlastní ministrov sused Marek Turčan, s ktorým pracoval Kaliňák aj v spoločnej advokátskej kancelárii.

    Portál Aktuality.sk navyše priniesol informácie, že spoločnosť B. A. Haus uplatňovala nadmerné odpočty DPH. Vo štvrtom štvrťroku 2007 žiadala od štátu vrátenie milióna korún a vo štvrtom štvrťroku 2008 až 2,4 milióna korún. Jej tretinovým akcionárom bol pritom vtedy aj Ján Počiatek, ktorý bol zároveň ministrom financií. To znamená, že zodpovedal aj za finančnú správu a daňové úrady, ktoré vyplácajú a kontrolujú vratky DPH.

    Minimálne v roku 2008 žiadala o vyplatenie nadmerného odpočtu DPH aj firma Metis Consulting. Voči štátu na konci roka eviduje ešte nedoplatok 50-tisíc korún.

    Kaliňák vyvracia, neúspešne

    Závažné obvinenia sa snažil na svojej tlačovej konferencii pred pár dňami vyvrátiť samotný minister vnútra. Predložil dokumenty o prevode akcií medzi ním a Bašternákom. Kaliňákove vysvetlenia, že peniaze na jeho účte pod označením Splátky pôžičky sú Bašternákove splátky za pohľadávku, ktorú spoločnosť B. A. House preniesla na Kaliňáka, keď odkúpil Bašternákov podiel, však opozíciu nepresvedčili a podozrieva ho, že mu Bašternák platil za tutlanie prípadu s vratkami DPH.

    Ako ale vyšlo najavo, vysvetlenia nesedia s výkazmi z účtovníctva firmy B. A. Haus, lebo ak akcionár požičia vlastnej firmy peniaze, v účtovníctve firmy sa objavia v kolónke Záväzky voči akcionárom a spoločníkom. V roku 2013, keď Kaliňák kúpil 16,6 % podielu od Bašternáka v súvahe firmy B. A. Haus svieti v kolónke nula a ani neskôr firma nevykázala záväzky voči akcionárom.

    Či ide o chybu účtovníka, ktorý záväzky voči akcionárom neuviedol do osobitného riadku, ale sčítal ich už iba v kolónke Dlhodobé záväzky súčet, nevedno. V tejto kolónke vykazuje firma za rok 2015 dlhy za 2,1 milióna eur a od roku 2012 sa znížili presne o 570-tisíc eur. Či sú to však Bašternákove splátky, nie je z účtovníctva zrejmé.

    Minister Kaliňák na ďalšie otázky týkajúce sa kauzy odpovedať odmieta a podmieňuje to takto: “Až pán Matovič, ktorý zničil účtovníctvo deň pred daňovou kontrolou, nám toto účtovníctvo ukáže, tak sa budem rád s vami baviť ďalej,” reagoval.

    Kto je Saková

    Ing. Denisa Saková vyštudovala v rokoch 1990 – 1994 Ekonomickú univerzitu v Bratislave, odbor: finančná sústava, peňažníctvo a v rokoch 1999 – 2006 doktorandské štúdium na Ekonomickej univerzite v Bratislave, odbor: finančná sústava, peňažníctvo. Pôsobila ako konzultant v DELTA E. S., a. s., a v Cap Gemini Ernst & Young, GmbH, Berlin. V rokoch 2003 – 2007 pracovala v E.ON IT Slovakia, s. r. o., ako riaditeľka divízie aplikácií, v rokoch 2007 – 2010 na Ministerstve vnútra SR ako generálna riaditeľka sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti a v rokoch 2011 – 2012 ako vedúca úseku koordinácie poskytovaných služieb, v minulom období bola vedúcou služobného úradu ministerstva vnútra. Po voľbách sa stala v tomto rezorte štátnou tajomníčkou, teda zastáva druhú najvyššiu funkciu hneď po ministrovi.

    autor: mš, mrk

    - Reklama -