Zvrátené spôsoby Západu, návšteva Disneylandu a vernosť ISIS. Srdečné pozdravy z Orlanda

    0
    Strelec z Orlanda Omar Mateen. (Autor: TASR)

    Vrah, ktorého vyčíňanie si vyžiadalo 49 ľudských životov, v nedeľu ráno 12. júna, teda v deň masakry, vyhľadával na internete heslá Pulse Orlando a Shooting (Streľba). Na Facebooku napísal: “Amerika a Rusko, zastavte bombardovanie Islamského štátu.”

    Senátny výbor to uviedol vo svojom liste, ktorý poslal výkonnému riaditeľovi Facebooku Markovi Zuckerbergovi. Požiadal v ňom túto spoločnosť, aby vypracovala správu o Mateenovej aktivite na internete a informovala o nej výbor.

    Z listu vyplýva, že zamestnanci pracujúci pre senátny výbor objavili na Facebooku päť účtov, ktoré patrili tomuto 29-ročnému moslimovi narodenému v USA.

    “Skutočný moslim nikdy nepríjme zvrátené spôsoby Západu,” napísal Mateen v jednom odkaze.

    Útočník počas masakry zatelefonoval na záchrannú linku 911 a prihlásil sa k Islamskému štátu. Vernosť vodcovi IS prisahal aj na Facebooku a vo svojom poslednom odkaze uviedol: “V nasledujúcich pár dňoch budete svedkami útokov Islamského štátu v USA.”

    V sobotu večer 11. júna, niekoľko hodín pred vyčíňaním v nočnom klube Pulse pre gejov, Mateen navštívil aj orlandskú reštauráciu pod holým nebom Disney Springs v zábavnom komplexe Walt Disney World, povedal nemenovaný predstaviteľ pre tlačovú agentúru AP.

    Medzitým polícia v kalifornskom meste San Diego začala vyšetrovať vyhrážku zverejnenú na internetovej reklamnej stránke Craigslist, oznámila miestna televízna stanica KGTV. Správu priniesla takisto tlačová agentúra DPA.

    Odkaz v jednej sekcii webovej stránky nazvanej Muži hľadajú mužov mal titulok Potrebujeme ďalšie Orlandá. K nemu patrila aj fotografia ruky strieľajúcej zo zbrane. Odkaz, ktorý medzitým odstránili, obsahoval tiež vetu Orlando malo veľké meškanie a vyhrážku San Diego, je rad na tebe.

    Špeciálny agent amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Darrell Foxworth povedal pre KGTV, že nie sú známe “konkrétne ani dôveryhodné” vyhrážky proti cieľom v San Diegu.

    - Reklama -