Trump sa hodlá zasadiť za sprísnenie zbraňových zákonov

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Pri ozbrojenom útoku na nočný gej klub v Orlande v štáte Florida zastrelil Omar Mateen, ktorý bol na zozname potenciálnych teroristov Federálneho úradu vyšetrovania (FBI), 49 ľudí. V spojitosti s týmto incidentom – najhorším masakrom svojho druhu v dejinách USA – úrady vypočúvajú aj páchateľovu manželku.

    Trump však až dosiaľ podporoval ochranu práv držiteľov zbraní, pričom jedným zo sponzorov jeho prezidentskej kampane bola práve NRA, vplyvná lobistická skupina, upozorňuje BBC.

    FBI vedie dva zoznamy sledovaných osôb s teroristickými sklonmi: užší zoznam obsahujúci mená ľudí, ktorí majú zákaz letecky cestovať do USA a von z krajiny, a širší zoznam, na ktorom bol aj Mateen. FBI ho naň zaradil pred desiatimi mesiacmi v rámci vyšetrovania jeho poburujúcich poznámok v zamestnaní. Federálni agenti však dospeli k záveru, že neexistuje dostatok dôkazov na to, aby mohol byť označený za potenciálnu teroristickú hrozbu.

    Mateen (29), americký občan, ktorého rodičia pochádzajú z Afganistanu, si zakúpil útočnú pušku a ďalšiu ručnú strelnú zbraň začiatkom tohto mesiaca. Stúpenci prísnejších zákonov týkajúcich sa nákupu a držania zbraní v USA, ako napríklad prezident Barack Obama, vyhlásili, že orlandský prípad znásobil naliehavosť riešenia tejto otázky.

    - Reklama -