Ohrozené málotriedky a menšinové školy nezaniknú. Poslanci odobrili výnimky

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa ministerstva školstva bolo potenciálne ohrozených 60 málotriedok (tri ZŠ v Bratislavskom kraji, 11 ZŠ v Trnavskom kraji, desať ZŠ v Nitrianskom kraji, sedem ZŠ v Banskobystrickom kraji, päť ZŠ v Košickom kraji, jedna ZŠ v Žilinskom kraji, dve ZŠ v Trenčianskom kraji a 21 ZŠ v Prešovskom kraji). Na pôde parlamentného školského výboru bol prijatý pozmeňujúci návrh, ktorý do výnimky zahŕňa aj 60 plnoorganizovaných škôl s vyučovacím jazykom maďarským, ktoré rovnako nedokážu splniť podmienku minimálneho počtu žiakov.

    “Hoci školský zákon ustanovuje aj rôzne výnimky z minimálneho počtu žiakov v jednej triede, bez zákonnej garancie však tieto školy budú vystavené zániku, čo je z hľadiska zachovania identity národnostných menšín neprípustné. Plnoorganizované školy sú z hľadiska dlhodobého vývoja životaschopné,” píše sa v odôvodnení.

    Súčasný školský zákon vyžaduje od 1. septembra 2016 najmenej 11 žiakov v triede v prvom a 13 žiakov v druhom až štvrtom ročníku. Zavedenie minimálnych počtov súviselo s predpokladanými zmenami spôsobu financovania regionálneho školstva. Normatív sa mal odvodzovať od naplnenosti triedy.

    Súčasný systém financovania je nastavený tak, že podporuje zachovanie málotriedok prostredníctvom zvýšeného normatívu. Podľa ministerstva školstva niektorým školám ani tento zvýšený normatív nepostačuje a ich zriaďovatelia žiadajú o dofinancovanie v rámci dohodovacieho konania.

    Hovorkyňa koaličného Mostu-Híd Františka Dušíková po schválení novely zákona uviedla, že to bola práve táto strana, ktorá presadila takéto zmeny. “Ochrana málotriedok bola jedna z priorít Mostu-Híd, strana dlhodobo poukazovala na chybnú stratégiu rušenia málotriedok, ktoré sú veľmi často jediným nástrojom na udržanie života a budúcnosti v malých obciach, najmä ak sa to týka národnostných škôl,” napísala Dušíková.

    Zmena zákona sa podľa jej slov pripravila pod vedením štátneho tajomníka ministerstva školstva Petra Krajňáka (nominant Mostu-Híd). “Táto zmena mala zabezpečiť, aby nezanikla ani jedna málotriedka, teda neplnoorganizovaná škola prvého stupňa. Po tvrdých rokovaniach strany s koaličnými partnermi Most-Híd pripravil ďalší pozmeňovací návrh, ktorý navrhol už priamo v parlamente. Vďaka nemu sa rozšíril počet škôl, ktorých sa zmena týka aj o plnoorganizované národnostné školy,” dodala Dušíková.

    - Reklama -