Aktivisti vnikli do sídla vlády v Štokholme a začal sa poprask. Pre Čechov

    0
    Zástava Švédskeho kráľovstva (Autor: APL)

    Zábery ukazujú, ako si aktivisti oblečení v žltých pracovných vestách a stavebných prilbách postavili k obom stranám vchodu do sídla vlády rebríky. Dvaja z nich odpútali pozornosť ochrankárov a druhí dvaja medzičasom vyliezli na strechu vstupného portálu, kde rozvinuli transparent.

    Ochranka privolala policajtov, ktorí štvoricu zatkli pre podozrenie z neoprávneného vniknutia a napadnutia príslušníkov ochranky.

    Hovorkyňa aktivistov Emma Ornová pre agentúru AP povedala, že protestujú proti plánom švédskeho štátneho energetického koncernu Vattenfall predať svoje uhoľné bane a elektrárne v Nemecku českým investorom.

    Environmentalisti vyzvali vládu na zastavenie tohto predaja a odstavenie uhoľných baní, aby sa zabránilo otepľovaniu klímy skleníkovými plynmi.

    Hovorkyňa povedala, že aktivisti nepoužili násilie pri “trme-vrme”, ktorá vypukla, keď sa ochrankári pokúšali stiahnuť aktivistov z rebríkov.

    Polícia uviedla, že dostala správu o potýčke s bezpečnostnými pracovníkmi, nik však nebol zranený.

    Očakáva sa, že vláda čoskoro rozhodne, či predaj povolí. Keď o tejto záležitosti rokovali minulý mesiac poslanci parlamentu, environmentálny aktivista na nich začal striekať z galérie pre verejnosť červenú tekutinu.

    - Reklama -