Zalistujte si v Havlovi. Americký profesor napísal o umeleckej dráhe exprezidenta

    0
    Vladimír Ondruš s vedením VPN, Václav Havel, Vladimír Mečiar, Fedor Gál, Milan Čič, Alexander Dubček (Autor: archív VO)

    David Danaher patrí k najuznávanejším americkým slavistom mladšej generácie. Jeho monografia o literárnom diele Václava Havla, nazvaná Čítať Václava Havla (Reading Václav Havel), ktorá súčasne s českým vydaním vychádza po anglicky v prestížnom nakladateľstve University of Toronto Press, je – ako už názov napovedá – predovšetkým literárnohistorickým a literárnokritickým rozborom Havlovho umeleckého diela. Havlovo politické pôsobenie zostáva skôr stranou, avšak úplne sa mu David Danaher nevyhýba (ostatne by to ani nebolo možné, ako sám mnohokrát uvádza, umenie sa v Havlovom diele s politikou prelína úplne neodlúčiteľne).

    Danaherove analýzy nezaprú autorovo akademické pozadie. Sú v najlepšom slova zmysle anglosaské, stavil na precízne textové a kontextové analýzy, ktoré sú pre angloamerické akademické prostredie po celé desaťročia príznačné. Samozrejmosťou je pritom pre autora aj starostlivá práca s prameňmi i sekundárnou literatúrou. Jeho dielo tak síce ponúka pohľad z cudzieho kontextu, ale pohľad poučený, vychádzajúci z dôverného oboznámenia sa s kontextom českým.

    Pre laika ide o knihu, ktorá ponúkne kompletný Havlov život. Od literárnych začiatkov po prezidentské prejavy. Pre znalcov potom kniha starostlivo spracovaná a založená na výrazne univerzitnom pozadí, pohľad na Havla pomocou techniky, metód, porovnania.

    David Danaher pôsobí ako profesor v Katedre slavistiky vo Wisconsinskej univerzite v Madisone (USA). V súčasnosti sa zaoberá predovšetkým dielom Václava Havla. Interpretačné štúdie o Havlových textoch publikoval aj v amerických, aj v slovenských odborných časopisoch.

    - Reklama -