Profesor z univerzity upozorňuje, čo môže nasledovať po masakri v USA

    0
    Igor Lukeš (Autor: ReproFoto: ČT)

    „Ja osobne mám takú skúsenosť, že šialenci, masoví vrahovia a teroristi veľmi radi svoje hnusné činy zahaľujú do nejakého ideologického hávu, či už je to nacionalizmus, alebo nejaká perverzná interpretácia nejakého náboženstva, ale v skutočnosti, keď všetky tieto vrstvy odstránite, tak zistíte, že sú to skrátka prostí masoví vrahovia,“ okomentoval profesor Lukeš masaker v orlandskom gay klube. Podľa neho ide len o obyčajného masového vraha, žiadneho teroristu.

    Útok by však mohol vyvolať množstvo reakcií ďalších šialencov, ktorí sa „chcú nejakým spôsobom prejaviť a získať pozornosť svetových médií“. Tváriť sa, že mal politické či náboženské záujmy, znamená „hrať jeho hru“.

    Spomínaného vraha pritom niekoľkokrát vyšetroval FBI, ktorý však nemal dôvod ho zadržať, pretože sa k ničomu nepriznal. Lukeš si myslí, že je to len „sprostý vrah“ a neprisudzoval by mu žiadnu ideologickú, politickú či náboženskú agendu.

    Skutočnosť, že sú dnes v USA také rozšírené strelné zbrane, odzrkadľuje podľa neho úplne mylne interpretovaný druhý dodatok ústavy, ktorý sa vzťahuje na dávnu minulosť. Zbrane treba podľa jeho názoru regulovať, aby sa nestalo, že „každý šialenec si môže kúpiť takúto útočnú pušku“.

    Podľa Lukeša sa však vo finále vôbec nič nezmení, a to ani po tom, keď celú kauzu vyžmýkajú súčasní kandidáti na amerického prezidenta dosucha. Donald Trump prostredníctvom nenávisti voči moslimom, Hillary Clintonová reguláciou zbraní. Lukeš však uviedol, že by mohlo dôjsť k tomu, že Trump na základe podobných káuz vyhrá.

    „Myslím si, že toto nie je prijateľné pre žiadneho normálneho Američana,“ poznamenal o rasizme v kampani Donalda Trumpa. „V Amerike žije 300 miliónov ľudí a určite existujú takí, ktorým taká reč lichotí,“ dodal s tým, že vulgárni politici sú populárni nielen v USA.

    Ani jeho sokyňa Hillary Clintonová však nie je „čistá ako ľalia“. „Hillary je notorická tým, že ona a jej manžel dostávajú veľa peňazí za určité prejavy, ktoré robia napríklad pre rôzne obchodné skupiny a tak ďalej,“ poznamenal Lukeš a dodal, že podľa neho to nerobí z lásky k peniazom, ale preto, že vyštudovala právo na Yalovej univerzite, ktorá produkuje milionárov.

    „Ja sa domnievam, že ona a jej manžel, a ja vám poviem, že som k nim taký kritický ako málo ľudí, že im nejde o peniaze, im ide o príležitosť nejakým spôsobom zanechať nejakú pozitívnu stopu v americkej politike,“ dodal Lukeš.

    Celú reláciu si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -