„Čo policajt, to guľka.“ Zničená detská nemocnica. Takto vo Francúzsku protestovali ľavičiari

    0
    Násilnosti v Paríži (Autor: SITA)

    Od davu odborárov, ktorí sa v utorok popoludní zišli v Paríži na protest proti zmenám v zákonníku práce, sa krátko po začiatku akcie oddelila skupina vyše 300 osôb. Tie sa vydali na pochod inou trasou a počas neho podpálili tri autá, ničili mestský mobiliár, vyrabovali jednu samoobsluhu a rozbili sklené výplne viacerých obchodov, reštaurácií a barov.

    Polícia bola nútená pri zásahu použiť slzotvorný plyn a vodné delá, spresnil na svojej webovej stránke denník Nouvelle République.
    Najväčšie pobúrenie spôsobilo rozbitie skiel na detskej nemocnici Necker. Ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová informovala, že okná boli rozbité na operačných sálach, kde sa práve operovalo. Celú situáciu označila za šokujúcu.

    Minister vnútra Bernard Cazeneuve uviedol, že konanie agresívnych demonštrantov je neprijateľné. Uviedol tiež, že nebude tolerovať násilie namierené voči policajtom. “V horde násilníckych demonštrantov sme počuli ľudí kričať: 'Čo policajt, to guľka,' alebo: 'Policajti, Francúzsko vás nenávidí,'” povedal Cazeneuve, podľa ktorého sú tieto vyhrážky obzvlášť poburujúce po pondelkovej vražde dvojice policajtov v Magnanville pri Paríži. Dodal, že dieťa zavraždeného páru je hospitalizované práve v nemocnici Necker. Vedenie nemocnice podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Pravicoví politici výtržnosti tiež odsúdili, ale obvinili aj vládu, že proti násilníkom nezasahuje. 

    Na demonštrácii v Paríži sa v utorok podľa organizátorov zúčastnilo 125 000 ľudí. Ministerstvo vnútra dnes informovalo, že podľa odhadov polície ulicami Paríža pochodovalo 75 000 – 80000 ľudí. Na demonštráciách zvolaných v regiónoch sa zúčastnilo asi 50 000 ľudí. Polícia tam zadržala 15 osôb, spresnil hovorca rezortu Pierre-Henry Brandet.

    - Reklama -