V4 ide do Pobaltia. S vojakmi

    0
    Policajti krajín Vyšehradskej štvorky na maďarskej hranici (Autor: SITA)

    Krajiny V4 v rámci rokovaní Severoatlantickej rady, najvyššieho rozhodovacieho a konzultačného orgánu Aliancie, predstavili ostatným spojencom svoj spoločný zámer vyslania výcvikových jednotiek do Pobaltia v roku 2017.

    Každá zo štvorice krajín prispeje jednotkou vo veľkosti roty, a tie sa budú striedať po troch mesiacoch. Ako prví by mali v Estónsku, v Litve a v Lotyšsku pôsobiť českí vojaci, následne slovenskí, maďarskí a nakoniec poľskí.

    “V oblasti obrany a ochrany východného krídla Aliancie urobila Vyšehradská štvorka významné rozhodnutie. Je to náš spoločný príspevok k bezpečnosti a zároveň príklad vynikajúcej regionálnej spolupráce, pretože sme dospeli k zhode naozaj veľmi rýchlo,” uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

    Príspevok V4 do posilnenia prítomnosti Aliancie na východnej hranici NATO bol predmetom rokovania ministrov obrany aj na nedávnom stretnutí v Libliciach v Českej republike. Detaily vyslania výcvikových jednotiek následne prediskutovali aj náčelníci generálnych štábov V4 na minulotýždňovom spoločnom stretnutí.

    Na včerajšom rokovaní Severoatlantickej rady sa po prvýkrát zúčastnila aj ministerka obrany Čiernej Hory Milica Pejanovičová-Djurišičová, ktorú na rokovaní privítal aj slovenský minister obrany. Minister Gajdoš prítomným zároveň oznámil, že včera podvečer Národná rada SR vyslovila súhlas s ratifikáciou protokolu o vstupe Čiernej Hory do Severoatlantickej aliancie. SR sa tak stala iba štvrtým spojencom, ktorý tak doteraz urobil.

    “Schválenie prístupu Čiernej Hory do NATO v našom parlamente je potvrdením našej dlhodobej zahraničnej politiky, v ktorej je integrácia západného Balkánu do euroatlantických štruktúr dôležitou prioritou,” zdôraznil šéf slovenského rezortu obrany.

    Gajdoš sa včera okrem oficiálnych ministerských rokovaní stretol aj s vysokou predstaviteľkou Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicou Mogheriniovou, s ktorou prediskutoval niektoré témy súvisiace s nadchádzajúcim slovenským predsedníctvom v Rade Európskej únie. 

    - Reklama -