Český expremiér odmietol štátne vyznamenanie

    0
    Petr Pithart (Autor: TASR)

    Informovala o tom dnes verejnoprávna Česká televízia s tým, že Pithart dôvody svojho rozhodnutia neuviedol. Ide už o druhého nominovaného, ktorý rezignoval na túto nomináciu. Tým prvým sa už skôr stal aj na Slovensku dobre známy astronóm a astrofyzik Jiří Grygar. Obe komory českého parlamentu rozhodnú o nomináciách v priebehu leta, príslušný podvýbor Senátu však už v máji vybral 28 osobností, ktoré zrejme navrhne na štátne vyznamenania.

    Sú medzi nimi napríklad cestovateľ, autor Miloslav Stingl, jedna z najskúsenejších českých diplomatiek, veľvyslankyňa v Sýrii Eva Filipi, ale in memoriam aj za tretiu “živú fakľu” označovaný Evžen Plocek, ktorý sa po Janovi Palachovi a Janovi Zajícovi upálil v apríli 1969 v Jihlave na protest proti okupácii bývalého Československa, či viacerí odbojári a vojnoví veteráni vrátane člena prvého a druhého odboja, neskôr za vlády štátostrany väzneného leteckého maršala RAF Karla Janouška.

    Medzi navrhnutými je aj imunologička Blanka Říhová, vedúca Centra kardiovaskulárnej prevencie Renata Cífková, historik Antonín Klimek, zakladateľ občianskeho združenia Život 90 Jan Lorman, bývalí tréneri Ivo Mrázek (basketbal) a Miroslav Kváč (ľahká atletika), či scénograf Jindřich Goetz.

    - Reklama -