Vražedná zbraň, ktorou islamský fanatik zabíjal v Orlande, rozvírila debatu o vlastníctve útočných pušiek

    0
    Puška typu AR-15 sa stala predmetom celonárodnej diskusie v USA pár hodín po prevalení sa podrobností o útoku na nočný klub. Zásobník na veľký počet nábojov, ktorý mal na tejto zbrani aj Mateen, je síce zakázaný, ale teraz panujú obavy streleckej verejnosti z toho, že by predaj zbrane mohli obmedziť. 
     
    Diskusia o tom, či je alebo nie je správne vlastniť smrtiacu zbraň, ktorá dokáže za krátky čas vystrieľať veľké množstvo nábojov, nabrala na obrátkach práve po útoku v Orlande. Portál Voactiv na sociálnej sieti Twitter zisťoval, ako reagujú niektorí majitelia útočnej pušky AR-15 na kritiku, ktorá sa na túto zbraň zniesla, pretože ju použil radikál pri útoku proti nevinným ľuďom. 
     
    Väčšina majiteľov útočnej pušky v USA sa bráni druhým dodatkom americkej ústavy, ktorý zaručuje Američanom právo vlastniť zbraň. Nájdu sa potom aj takí, ktorí tvrdia, že ich zbraň nikoho nezabila, a preto ju majú právo vlastniť. Výnimkou nie je ani názor, podľa ktorého by mali byť takéto zbrane úplne zakázané. V najextrémnejších prípadoch majitelia AR-15 vyhlasujú, že svoju zbraň budú po útoku nosiť stále pri sebe. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -