Hrôzostrašné detaily o terore vo Francúzsku. Islamista vraždu rodičov nakrúcal a so synom mŕtveho páru pózoval

    0
    Policajt pokladá kvety na pamiatku svojich zavraždených kolegov (Autor: TASR)

    K vražde došlo v pondelok večer v obci Magnanville ležiacej približne 60 kilometrov severozápadne od Paríža. Policajného dôstojníka zabil radikál minulú noc pred jeho domom. Následne sa vrah zabarikádoval v dome policajta, kde podrezal hrdlo jeho manželke – taktiež policajtke. Páchateľ, identifikovaný ako Larossi Abballa, sa krátko pred zásahom elitných policajných jednotiek nafilmoval prostredníctvom služby Live, ktorú poskytuje sieť Facebook. Prostredníctvom nej tak prakticky vysielal hrôzostrašnú situáciu naživo.

    So synom zavraždených

    Radikál ďalej na svojej facebookovej stránke zverejnil rozsiahle priznanie sa k činu, ako aj výzvu zabíjať policajtov, strážnikov vrátane väzenských, novinárov a raperov. Pridal aj fotografie svojich obetí a pred kamerou pózoval aj so synom zavraždeného páru v náručí.

    Trojročný syn zavraždeného páru, ktorý útok prežil bez zranení, no utrpel obrovský šok, je hospitalizovaný v nemocnici Necker v Paríži. Televízia RTL informovala, že sú pri ňom rodičia jeho zavraždeného otca.

    Chcel útočiť na majstrovstvách Európy?

    Facebooková stránka útočníka je už nedostupná. Podľa novinára Davida Thomsona, ktorý sa venuje džihádu a stihol sa oboznámiť s obsahom spomínaného vyhlásenia, sa muž vyhrážal aj útokom na majstrovstvá Európy vo futbale, ktoré sa práve konajú vo Francúzsku. „Euro sa zmení na pohrebisko,“ mal napísať útočník podľa denníka Le Figaro.

    Stál za tým Islamský štát?

    V počítači muža podozrivého z vraždy policajta a jeho družky sa našiel zoznam šiestich potenciálnych terčov jeho útokov. Medzi nimi sú aj dve verejne známe osoby, dodal L'Express.

    Francúzske médiá informovali, že tlačová agentúra Amak, blízka tzv. Islamskému štátu (IS), s odvolaním sa na nemenovaný „zdroj“ zverejnila správu, že muž bol bojovníkom tejto extrémistickej džihádistickej skupiny. Samotný IS sa však k činu zatiaľ oficiálne neprihlásil.

    Sledovala ho polícia

    Zdroj: France 24

    Politici o útoku

    Francúzsky prezident Francois Hollande označil počínanie radikála za zbabelé. „Nepochybne je to teroristický čin,“ povedal Hollande a zdôraznil, že Francúzsko, ktoré práve hostí európsky futbalový šampionát, stále čelí „významnej teroristickej hrozbe“.

    Zdroj: Youtube/Muazam Satti

    Stále populárnejšia líderka Národného frontu Marine Le Penová sa o útoku vyjadrila ako o „bohviekoľkom útoku“ islamských radikálov proti Francúzsku. „Neúprosný boj proti islamizmu sa musí konečne začať,“ napísala Le Penová na sociálnej sieti Twitter.

    Obyvatelia sa vracajú

    Francúzske médiá informovali, že dnes sa do svojich domov v okolí miesta činu začali vracať susedia obetí, ktorých polícia evakuovala pred svojím zásahom v dome zavraždených, kde sa páchateľ skryl po vražde muža.

    Bezpečnostné zložky departmentu Yvelines dnes zverejnili zápis, z ktorého vyplýva, že už zranený policajný dôstojník po prvých ranách nožom kričal, aby sa susedia skryli a zavolali políciu.

    Francúzske ministerstvo vnútra dnes oznámilo, že pamiatku oboch svojich zavraždených kolegov si uctí v stredu minútou ticha a stiahnutím vlajok na pol žrde. Zavraždený muž bol policajným dôstojníkom v Mureaux, jeho družka pracovala v administratíve v komisariáte v Mantes-la-Jolie.

    Autor: TASR, ste

    - Reklama -