Vrah z Pulse homosexuál? Na gej zoznamkách bol ako doma. Heterosexuál tam čas nestráca, hodnotí sexuologička

    0
    Strelec z Orlanda Omar Mateen. (Autor: TASR)

    Je možné, že strelec z Orlanda bol sám homosexuál. Túto teóriu potvrdzuje aj jeho bývalý spolužiak z policajnej akadémie Indian River Community, ktorý veril, že Mateen bol gejom, ale pred verejnosťou to utajoval. „Chcel patriť medzi nás, ale nikto ho nemal rád. Vždy bol v spoločnosti nesvoj,“ zhodnotil povahu strelca spolužiak pre portál Palm Beach Post.

    Na gej zoznamkách varený-pečený

    Reportér Chris Hayes z MSNBC kontaktoval Corda Cedena, ktorý tvrdí, že sa so strelcom poznal cez populárnu gej zoznamku. Pomocou nej s ním mal Mateen aj komunikovať. „Spoznal som ho na jednej z aplikácií, ale ihneď som ho zablokoval, lebo bol v správach vážne strašidelný. Áno, poznal som ho z Grindru,“ popísal svoj „stret“ s Mateenom na Grindri. Cedeno potvrdil, že strelca videl v klube Pulse niekoľkokrát. Jeho priatelia mu povedali, že ho zazreli aj na ďalších aplikáciách pre homosexuálov ako Adam4Adam alebo Jack’d.

    „Jeden z mojich priateľov, ktorý nechce byť menovaný, povedal, že ho (Mateena – pozn. redakcie) spoznal už v roku 2007, keď prišiel do Orlanda,“ Cedeno parafrázuje svojho známeho. Dodáva tiež, že ten s ním mal komunikovať cez „apku“ Adam4Adam. „Potom videl jeho fotku v správach a povedal svojim rodičom, svojej mame niečo ako: Poznám toho chlapíka, ja ho poznám. A jeho mama povedala dačo ako: Nie, toho nemôžeš poznať. No on aj tak povedal: Nie, ja ho poznám,“ prezradil Cedeno.

    V noc streľby sa mu pozdravil

    Lisa Laneová vystupuje počas Latino Noci v klube Pulse. Nikdy nepoznala jeho meno, ale rozoznala jeho tvár, keď sa po útokoch začal objavovať na Facebooku. Bol to jeden z mojich fanúšikov. Vždy, keď ma videl, chcel so mnou hovoriť,“ prezradila pre portál Advocate Laneová.

    Ďalším z pravidelných návštevníkov Pulsu je aj Kevin West, ktorý si so strelcom chatoval počas jedného roka na aplikácii Jack’d. West v osudovú noc stretol Mateena, akurát keď odchádzal z klubu, približne okolo jednej hodiny ráno. „Prešiel okolo mňa a ja som povedal: Čau a on sa otočil a odvetil: Čau,“ popisuje West pre portál The Los Angeles Times.

    Duševne chorý?

    K otázke možného prepojenia Mateenovej údajnej latentnej homosexuality s masakrom v klube sa vyjadrila sexuologička Danica Caisová. „S tým, či bol, alebo nebol gej, by som to nespájala. Skôr by som to spájala v tom zmysle, že ho niekto odmietol, ale potom by zrejme nevystrieľal celý bar, ale možno by zastrelil len toho konkrétneho človeka. Ak by sme zvažovali erotický motív, tak to nie je nič nezvyčajné, lebo ľudia sa z erotických dôvodov vraždia častejšie než pre peniaze. Len zvyčajne sa to nezvrhne, tak že ten človek vystrieľa celý bar či celú rodinu,“ vyjadrila sa k problematike sexuologička.

    Podľa nej v Mateenovom prípade nemusela za príčinou streľby stáť sexuálna motivácia. „Do úvahy prichádza duševná choroba, ktorá spôsobí, že tento človek stratí kontakt s realitou. Choroba ju skreslí do takej miery, že vidí nepriateľov aj tam, kde nie sú,“ pozrela sa na situáciu z opačného uhla.

    A čo hovorí sexuologička na fakt, že Omar Mateen bol pravidelným návštevníkom zoznamiek pre gejov? „Otázkou je aj motivácia, prečo tam chodil. Ľudia chodia na tieto stránky niekedy aj preto, že sa chcú s touto komunitou zoznámiť. Sami nemusia do nej patriť, a môžu byť práve homofóbni a chcú poznať celé to prostredie a to, ako to tam funguje. Je ale pravda, že na takéto stránky spravidla heterosexuálni ľudia nechodia, lebo nechcú strácať čas. Čas ide rýchlo a keď si chce človek povedzme nájsť partnera, tak ho bude hľadať tam, kde ho to ťahá. Motivácia chodiť na homosexuálne zoznamky je spravidla taká, že takýto človek tam hľadá partnera,“ vysvetľuje sexuologička. 

    - Reklama -