Strany by mali prijať deklaráciu, že sa vzdávajú štátnych peňazí, žiada Kotleba

    0
    Poslanec a predseda ĽS-NS Marian Kotleba (Autor: SITA)

    “Dnes sme požiadali predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) o zvolanie stretnutia predsedov všetkých strán, ktoré majú nárok na štátne príspevky. Je to naozaj maximálne aktuálne, aby sa to začalo riešiť. Sme veľmi zvedaví, ako sa pán Danko postaví k našej žiadosti. Výsledkom má byť prijatie deklarácie o vzdaní sa príspevkov zo štátneho rozpočtu,” povedal na dnešnej tlačovej konferencii šéf ĽS NS Marian Kotleba s tým, že jeho strana neminula z príspevku ani jedno euro a je pripravená ho celý vrátiť.

    Kotleba vypočítal, že Smer-SD získa v tomto volebnom období 16,7 milióna eur, SaS 7,5 milióna, OĽaNO-NOVA 6,8 milióna, SNS 5,4 milióna, ĽS NS päť miliónov, Sme rodina 4,1 milióna, Most-Híd štyri milióny, #Sieť 3,5 milióna, KDH 2,2 milióna a SMK 1,8 milióna eur.

    Aby vôbec bolo možné peniaze vrátiť, ĽS NS chce zmeniť legislatívu. Na schôdzu parlamentu, ktorá sa začína dnes popoludní, preto predložila novelu zákona o politických stranách a politických hnutiach, podľa ktorej má byť činnosť politických strán a hnutí financovaná výlučne z dobrovoľných príspevkov členov a sympatizantov. “Cieľom legislatívneho návrhu je zrušiť financovanie politických strán z verejných zdrojov, znížiť zaťaženie štátneho rozpočtu a zosúladiť financovanie politických strán so znením Ústavy SR,” píšu v návrhu kotlebovci.

    Poukazujú, že v predchádzajúcom volebnom období 2012 až 2016 bolo politickým stranám zo štátneho rozpočtu vyplatených vyše 45 miliónov eur. “Za výsledky vo voľbách v marci 2016 im vznikol nárok na príspevky ďalších takmer 60 miliónov eur. A to všetko v situácii, keď výška celkového dlhu SR prekročila úroveň 41 miliárd eur,” uviedli.

    - Reklama -