NATO na hraniciach s Ruskom významne posilní. Do Pobaltia vysiela toto

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: forsvarsmakten.se)

    Estónsko, Litva, Lotyšsko a Poľsko sú štyrmi členmi aliancie, ktoré sa cítia Ruskom ohrozené najviac. Ich ozbrojené sily budú preto posilnené o “robustný mnohonárodný prápor”, uviedol Stoltenberg na dnešnej tlačovej konferencii v Bruseli. Bude to podľa jeho slov “jasný signál, že Aliancia je pripravená chrániť každého spojenca”.

    Dodal, že NATO zatiaľ nerozhodlo o dĺžke trvania dislokácie práporov, ktorá nebude stála, ale vojaci budú medzi hostiteľskými krajinami rotovať. Práporom budú veliť dôstojníci NATO. Ochotu stať sa zastrešujúcou krajinou pre tri prápory už vyjadrili Spojené štáty, Británia a Nemecko. Nie je zatiaľ jasné, ktorá z členských krajín NATO bude kľúčovou silou v štvrtom z nich.

    Stoltenberg uviedol, že NATO študuje možnosti zvolania zasadnutia Rady NATO-Rusko ešte pred samitom Aliancie, ktorý sa uskutoční vo Varšave 8. a 9. júla tohto roku. Podľa Stoltenberga by ministri obrany členských krajín NATO mali v stredu schváliť balík opatrení na podporu Ukrajiny. Má ísť o “politickú a praktickú podporu” Ukrajine, ktorú však Stoltenberg odmietol bližšie špecifikovať s tým, že treba počkať na výsledok diskusie ministrov.

    - Reklama -