Na čele rezortu človek podozrivý z korupcie? Absolútna demoralizácia štátu a takéto budú následky, vytočil sa Chmelár. A koalícia Kaliňáka podržala

    0
    Ján Počiatek a Robert Kaliňák (Autor: TASR)

    Po udalosťami nabitom víkende sa kauza podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka dostala na koaličnú radu. Práve na nej sa mal preberať ďalší postup v kauze a teda, či Kaliňák príde o ministerskú stoličku. Je totiž spájaný s kontroverzným podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Od jeho firmy  mal dostať až 260-tisíc eur, aj keď v čase, keď v nej už tento podnikateľ nefiguroval. A podľa opozície Kaliňák aj zakrýval daňové úniky tohto podnikateľa.

    Kauza začala naberať na obrátkach v piatok popoludní po zatknutí asistenta opozičného poslanca za SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý bol vo výpovednej lehote v Tatra banke. Ten mal porušiť bankové tajomstvo, keďže sa nabúral do Kaliňákovho účtu. Písali sme o tom TU.

    Po skončení koaličnej rady pred novinárov vystúpil len osamotený premiér Fico a spolukoaličníkov nechal za zatvorenými dverami. “Strany vládnej koalície dôverujú podpredsedovi vlády a ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Robert Kaliňák predložil na rokovaní koaličnej rady dokumenty, ktoré vyvracajú obvinenia vznášané opozíciou,” vyhlásil.

    Dôkazy neskoro

    “Toto je už maximálne nedôveryhodné. Dalo by sa to akceptovať práve po tú hranicu, keby Robert Kaliňák ukázal, odtajnil tie veci a vyvrátil by tým akékoľvek pochybnosti. Ale tie pochybnosti tu existujú. Tie pochybnosti pretrvávajú, tie pochybnosti nikto spoľahlivo nevyvrátil a v takejto situácii, s takýmto človekom na čele rezortu, ktorý je podozrivý z nekalej činnosti a korupcie, to je už absolútna demoralizácia štátu,” vyslovil sa pre ParlamentnéListy.sk politológ, historik a rektor Akadémie médií Eduard Chmelár.

    Podľa premiéra Kaliňák prisľúbil, že uvedené dokumenty predloží médiám aj verejnosti. Otázkou ale naďalej ostáva, prečo to spraví až týždeň po prvých výzvach na zverejnenie týchto materiálov.

    “Koaličná rada očakáva, že príslušné orgány činné v trestnom konaní urýchlene a dôsledne prešetria podozrenia z daňových podvodov, hovoríme o prípade Bašternák, a že predstavitelia orgánov činných v trestnom konaní budú v súlade so zákonom a v čo najširšej miere informovať o priebehu a výsledkoch vyšetrovania v uvedenom prípade,” pokračoval Fico.

    Toto je zlom

    Ani nitku suchú nenechal na vládnom zlepenci Chmelár, keď sa rozhorčil nad aroganciou, s akou pristupujú k verejnosti. Fico totiž po tlačovke nenechal priestor ani na jednu otázku novinárov ale rovno odišiel. Koaliční partneri sa pre istotu vytratili bočným východom.

    “Myslím, že toto môže celej vláde nesmierne uškodiť. Táto kauza znamená určitý zlom. Ak vláda hovorí, že má zamedziť nástupu extrémistov k moci, tak by ma zaujímalo, čo by robila vláda, keby ich chcela k moci priviesť,” pýta sa s dávkou sarkazmu a vysvetľuje. “Pretože to, čo robia, je presná nahrávka na smeč extrémistickým silám typu Kotleba, ale aj iným. Toto, čo robia, je jednoducho neobhájiteľné dokonca aj pred časťou ich vlastných voličov. Sú veci, keď sa nemôžeme hrať úzkoprso na to, že zatiaľ ešte nebolo nič dokázané. Tie podozrenia sú natoľko vážne, že by malo byť psou povinnosťou už len z morálneho hľadiska človeka, ktorý má nejakú spoločenskú a politickú zodpovednosť, v takejto chvíli odstúpiť,” dodáva Chmelár na margo vystúpenia premiéra.

    Anarchia? Zasiahne prezident?

    Fico sa ale na svojej sólo tlačovke nevyhol ani odsúdeniu činu asistenta poslanca Rajtára Rybaniča. “Vládna koalícia vyjadruje vážne znepokojenie nad skutočnosťou, že asistent poslanca národnej rady za SaS v pozícii pracovníka komerčnej banky úmyselne porušil bankové tajomstvo a poskytol opozícii a médiám informácie, ktoré sú hrubo skreslované a zneužívané za účelom politickej konfrontácie proti vysokému ústavnému činiteľovi.” Týmto ale Fico nepoprel ich pravosť a najmä závažnosť, čo okomentoval aj Chmelár.

    “Prirodzene, že štátu neprospieva ani to, keď sa spravodlivosť berie do vlastných rúk,” konštatuje a dodáva, že meter by mal byť rovnaký pre všetkých. “Nielen opozícia, ale aj novinári. To znamená, že keď chceli ukrižovať premiéra za to, že manipuloval s Matovičovými účtami, tak sa nemôžeme tváriť, že toto je v poriadku,” vyčíta a ponúka aj riešenie. “A ak sa budeme baviť vo filozofickej rovine, že verejný záujem je nadradený vlastnému právu, tak v tom prípade máme na to prezidenta, ktorý môže konať a môže udeliť milosť vo verejnom záujme,” hovorí a upozorňuje, že občania nemôžu brať spravodlivosť do vlastných rúk. “To je anarchia,” uzatvára.

    Zasahuje prokurátor, konečne

    Prípadom sa konečne začal zaoberať aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Ten dnes vydal pokyn riaditeľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Petrovi Hraškovi, aby sa začal zaoberať podozrením zo spáchania trestných činov zo strany ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra dopravy a financií Jána Počiatka.

    “Po oboznámení sa a vyhodnotení obsahu mediálnych vyjadrení poslancov Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 11. a 12. júna vo vzťahu k možnému podozreniu zo spáchania trestných činov proti majetku a iných ministrom vnútra Slovenskej republiky a bývalým ministrom financií Slovenskej republiky, vydal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dnešného dňa písomný pokyn riaditeľovi NAKA na bezodkladné vykonanie úkonov v zmysle Trestného poriadku,” uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

    Kaliňák obvinenia odmieta

    K obvineniam sa vyjadril aj minister Kaliňák. Ide podľa neho o organizovaný útok na jeho osobu, pri ktorom boli zo strany asistenta poslanca SaS Rajtára Filipa Rybaniča zámerne zamlčané niektoré fakty. Kaliňák tvrdí,  že ešte v roku 2013 dostal od Bašternáka ponuku na odkúpenie podielu firmy B.A. Haus, ktorá vlastní dva byty v dome, kde on osobne býva. Prišlo mu ľudsky prirodzené sa o to zaujímať napríklad preto, aby mohol ovplyvniť, kto bude žiť v jeho susedstve.  Za sumu 430-tisíc eur preto kúpil 16 percent akcií firmy. Na túto kúpu si zobral pôžičku v Tatra banke vo výške 500-tisíc eur.

    „18. októbra som prijal úver 500-tisíc od Tatra banky a uhradil som 430-tisíc eur,“ vysvetľoval Kaliňák. Všetky platby teda podľa neho vyplývajú z hospodárskej činnosti firmy a tým sa vyvracajú všetky obvinenia opozície o jeho nelegálnych príjmoch. Kaliňák opätovne zdôraznil, že od Bašternáka alebo jeho firiem nikdy žiadne peniaze nedostal. „Spoločnosť má svoj obrat, darí sa jej splácať záväzky a je predpoklad, že sa v budúcnosti môže dostať do pozitívnych čísel. Investícia sa vracia roky a každé takéto investovanie je rizikové,“ vyjadril sa na margo hospodárenia spoločnosti. Firma podľa neho podniká s nehnuteľnosťami a jedným z jej troch akcionárov je aj bývalý minister dopravy Ján Počiatek. Spolu s nákupom akcií prevzal minister aj pohľadávky spoločnosti.

    Opozícia: Musí odstúpiť

    Ku Kaliňákovej kauze sa opätovne vyjadrila aj opozícia. Podľa Natálie Blahovej z SAS bola Kaliňokova tlačovka znôškou klamstiev, ktoré zajtra podrobne vyvrátia. Igor Matovič (OĽaNO) vysvetlil, že klamstiev na Kaliňákovej tlačovke narátali minimálne desať. Premiérovi Robertovi Ficovi dáva opozícia čas do piatka, aby ministra odvolal. Ak sa tak nestane, v pondelok sa bude konať pred rezidenciou Bonaparte, ktorú staval Bašternák a býva v nej premiér Fico, demonštrácia za Kaliňákovo odstúpenie.  Opozícia taktiež plánuje opätovne zvolať mimoriadnu schôdzu národnej rady, na ktorej sa pokúsi Kaliňáka odvolať. Viac o reakcii opozície si môžete prečítať TU.

    - Reklama -