Lektor Blaha vysvetľuje euroskepsu SR: Najskôr spasenie, teraz…

    0
    Poslanec Ľuboš Blaha počas prejavu v Litoměřiciach (Autor: Zuzana Koulová)

    Smerák Ľuboš Blaha sa vo svojom komentári zamýšľa nad dôvodmi silnejúcej euroskepsy na Slovensku. Hovorí o tom, že na výsledku európskych nálad, ktoré u nás prevládajú, sa do značnej miery podpísali aj zlyhania Európskej únie, a ako príklad uvádza dlhovú krízu v Grécku, ukrajinskú krízu a Rusko, politiku škrtov a predovšetkým migračnú krízu. Pokračuje, že sklamanie voličov sa zdá byť hlbšie. „Skôr nás dobehli prehnané očakávania, ktoré ľudia do EÚ vkladali, a týka sa to ľavicového aj pravicového voliča,“ píše.

    Ľavičiari podľa smeráka zistili, že EÚ je príliš neoliberálna. Pravičiari zas, že EÚ nie je žiaden manchesterský kapitalizmus. „Pre ľavičiarov sa teda Európska únia ukázala byť príliš málo ľavicová v porovnaní s tým, čo čakali, keďže ich ideálom boli sociálnodemokratické režimy Švédska či Rakúska. Pre pravičiarov sa, naopak, EÚ ukázala byť príliš málo pravicová a kapitalistická, keďže ich ideál bolo v podstate jeľcinovské Rusko či Pinochetovo Čile,“ uvádza a dodáva, „oba hlavné prúdy politickej scény sa zrazili s realitou.“

    Ako Blaha píše pre Európskenoviny.sk, očakávania od EÚ boli od začiatku nereálne a ľudia by sa mali zamyslieť nad tým, či čakajú Slovensko lepšie vyhliadky bez EÚ alebo ako jej člena. „Životná úroveň slovenských občanov by v prípade vystúpenia z EÚ dramaticky padla, a hoci si mnohí ľudia myslia, že horšie to už byť nemôže, nech si zájdu do Moldavska či Albánska, aby videli, že áno – môže,“ uzatvára.

    - Reklama -