Krvavý masaker. Päťdesiat mŕtvych, 53 zranených. Bilancia masovej streľby v gej klube

    0
    Policia pred nočným klubom v Orlande na Floride. (Autor: Billy Tsukino)

    Floridské Orlando zažilo v noci šok. Pred druhou hodinou ráno sa tu v gej klube Pulse začala masová streľba. Jeden zo svedkov, ktorému sa podarilo z klubu dostať von, povedal, že sa tak stalo iba preto, lebo bol blízko východu. Ostatní ľudia, ktorí v klube tancovali alebo boli pri bare, si ľahli na zem. Informovali o tom DallasNews.com.

    Polícia potvrdila, že reagovala na streľbu v nočnom klube a na miesto vyslala početné vozidlá záchrannej služby. Policajti boli vyzbrojení samopalmi. Podľa CNN zasahovalo až 70 policajných áut.

    Podľa informácií stanice WFTV sú na mieste aj tímy FBI a protiteroristická jednotka.

    Policajný zásah sa začal prestrelkou najprv jedného policajta s páchateľom, ku ktorému sa vzápätí pridali jeho dvaja kolegovia. Jeden z policajtov pri nej utrpel zranenia. Muž si následne zobral väčší počet rukojemníkov.

    Približne po troch hodinách sa polícia rozhodla, že situáciu vyrieši použitím sily. Pomocou výbušniny sa členovia špeciálneho zásahového tímu SWAT dostali do klubu, pričom páchateľ, ktorý sa nachádzal neďaleko od vchodu, bol zabitý pri prestrelke. Týmto zásahom sa podarilo zachrániť najmenej 30 rukojemníkov, informoval šéf miestnej polície John Mina.

    Televízia CBS News neskôr oznámila, že strelec bol identifikovaný ako Omar Mateen, narodený v roku 1986 v meste Port St. Lucie ležiacom približne 161 kilometrov juhovýchodne od Orlanda.

    Podľa Minu bol na svoj čin zrejme veľmi dobre pripravený. Predmetom vyšetrovania je, samozrejme, aj to, či konal z nenávisti voči homosexuálom. Klub Pulse navštívilo podľa Minu uplynulú noc viac ako 300 ľudí.

    Bilancia je päťdesiat mŕtvych a 53 zranených. O aktualizovanom počte obetí informoval dnes na tlačovej konferencii starosta Orlanda Buddy Dyer.

    Útočník je podľa polície mŕtvy a nazvali to teroristickou akciou. Terorista mal vraj blízko k islamskému extrémizmu.

     

     

    Zdroj: Facebook/A Tonyz Nation. Polícia pred nočným klubom v Orlande na Floride.

    - Reklama -