Škandál, aký Slovensko nezažilo? Kaliňák je v tom až po uši

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    V piatok popoludní si priamo do Tatra banky prišli policajti z Národnej kriminálnej agentúry po asistenta poslanca Jozefa Rajtára. Filip Rybanič mal totiž vraj pozerať účty ministra Roberta Kaliňáka, ako aj exministra dopravy a kamaráta ministra vnútra Jána Počiatka. Podľa vyšetrovateľov tak bolo ohrozené bankové tajomstvo. Ako prvý priniesol informáciu Denník N.

    Asistent Rajtára, ako píše Trend, mal vyniesť aj informácie o prevodoch financií na účtoch Kaliňáka a Počiatka od firmy údajne prepojenej s kontroverzným podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Ten mal danú firmu zakladať a práve ten je hlavným aktérom kauzy vratiek z DPH a je spájaný aj s bývaním premiéra Roberta Fica.

    A práve pre tieto kauzy sa opozícia pokúšala Kaliňáka odvolať ešte minulý týždeň. Písali sme o tom TU.

    Bližšie, než ste si mysleli

    Minister vnútra Robert Kaliňák a exminister dopravy Ján Počiatek majú mať mimoriadne blízko k spoločnosti B. A. Haus. Ako Trend, tak aj Denník N priniesli informácie, že Kaliňák s Počiatkom dostali od tejto firmy, spájanej s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, niekoľko stotisíc eur. Spoločnosť B. A. Haus im vraj mala peniaze posielať ako splátky pôžičiek. V spoločnosti a jej orgánoch ale oficiálne nefigurovali.

    Aktuality.sk sa pozreli aj na zbierky listín obchodného registra. Zistili, že akcionármi B. A. Haus boli Bašternák, Počiatek a firma Metis Consulting. Vyplýva to z valného zhromaždenia firmy z júna 2009. Zaujímavým faktom je, že Počiatek bol vtedy ministrom financií a Kaliňák ministrom vnútra. Za firmou Metis Consulting majú stáť právnici, ktorí sú blízki práve Kaliňákovi.

    Spoločnosť vlastní ministrov sused Marek Turčan, s ktorým pracoval Kaliňák aj v spoločnej advokátskej kancelárii.

    Portál Aktuality.sk navyše priniesol informácie, že spoločnosť B. A. Haus uplatňovala nadmerné odpočty DPH. Vo štvrtom štvrťroku 2007 žiadala od štátu vrátenie milióna korún a vo štvrtom štvrťroku 2008 až 2,4 milióna korún. Jej tretinovým akcionárom bol pritom vtedy aj Ján Počiatek, ktorý bol zároveň ministrom financií. To znamená, že zodpovedal aj za finančnú správu a daňové úrady, ktoré vyplácajú a kontrolujú vratky DPH.

    Minimálne v roku 2008 žiadala o vyplatenie nadmerného odpočtu DPH aj firma Metis Consulting. Voči štátu na konci roka eviduje ešte nedoplatok 50-tisíc korún.

    Aktuality uvádzajú, že to vyplýva z účtovných závierok oboch firiem.

    Kaliňákovi ľudia ho bránia

    Na obvinenia reagovali z ministerstva vnútra. „Asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára sa z pozície zamestnanca komerčnej banky vlúpal a manipuloval s jeho bankovým účtom za účelom posunutia informácií poslancovi Rajtárovi a novinárom týždenníka Trend a Denníka N. Asistent poslanca je obvinený z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva. Minister vnútra takéto konanie, ktoré je veľmi nebezpečné a je evidentným trestným činom, odmieta. Je za hranicou akceptovateľnosti, že sa politická strana v spolupráci s niektorými novinármi neštíti v rámci politického súboja spáchať trestný čin,“ uviedol vedúci tlačového oddelenia ministerstva vnútra Ivan Netík a priznal, že o prípade bol Kaliňák informovaný.

    „Minister vnútra je pripravený pred špeciálnym prokurátorom kedykoľvek vyvrátiť tieto obludné klamstvá a podsúvané nepravdivé informácie, s ktorými prichádza opozícia bez relevantných dôkazov,“ dodal Netík. 

    A polícia medzitým vzniesla voči Rybaničovi obvinenie pre ohrozenie bankového tajomstva.

    V SaS sú zhrození

    Ešte v sobotu zorganizovala najsilnejšia opozičná strana mimoriadnu tlačovku, kde informovala o podrobnostiach celej kauzy. Podľa Rajtára sú dané zistenia v rozpore s tvrdeniami Kaliňáka. Ten sa snažil vzbudiť dojem, že nemá napojenie na firmy podnikateľa Bašternáka. „Všetko nasvedčuje tomu, že klamal. Vždy som pochyboval o tom, že rozprávkové príjmy Kaliňáka sú výsledkom jeho šikovnosti investovania na burzách cenných papierov,“ dodal.

    Poslanec za hnutie NOVA Daniel Lipšic dodal, že trestný čin poškodzovania bankového, telekomunikačného a daňového tajomstva už polícia v iných kauzách, napríklad v súvislosti s Igorom Matovičom, preveruje aj tri mesiace. Tento prípad však ukázal, že polícia dokáže v podobných prípadoch všetky úkony vykonať aj za jeden deň. Lipšic taktiež poukázal na vážne porušovanie ústavných práv asistenta poslanca počas jeho výsluchu. Podľa neho mu policajti bránili v kontaktovaní svojho právnika.

    Predseda SaS Richard Sulík tak vyzval premiéra Roberta Fica, aby ministra vnútra okamžite odvolal a aby sa vysťahoval z bytu v luxusnom komplexe Bonaparte, ktorého staviteľom bol práve Bašternák.

    Alibista Bugár a ostatní mlčia a vykrúcajú sa

    Predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár vraj mal možnosť nahliadnuť do kontroverzných materiálov. Tvrdí to pre denník Sme jeho hovorca András Nagy.

    „Tie nepotvrdzujú obvinenia, ktoré na adresu Roberta Kaliňáka adresovali opoziční poslanci,“ povedal Nagy, ale neuviedol presne, o aké materiály malo ísť a čo v nich mal či nemal vidieť. Podľa strany Most má byť každý trestný čin riadne vyšetrený.

    Druhý koaličný partner už tradične drží „bobríka mlčanlivosti“ a podľa tlačovej tajomníčky SNS Zuzany Kohútikovej sa strana nebude vyjadrovať k prebiehajúcemu vyšetrovaniu. 

    #Sieť, ktorá pred voľbami rovnako ako Most hlásala boj s korupciou, sa však dnes k otázke vyjadruje len mimoriadne opatrne. Ani vyšetrovanie Bašternáka, ani vyšetrovanie Rybaniča nebudeme ovplyvňovať artikuláciou politických postojov k nim. Od výsledku oboch pritom závisí, či sa pohneme k vláde práva alebo k studenej občianskej vojne,“ vyjadrila sa pre ParlamentnéListy.sk Karmen Németová z komunikačného oddelenia strany.

    Megaškandál, aký sme tu nemali

    Na situáciu zareagovali aj politológovia. Eduard Chmelár, rektor Akadémie médií, publicista a historik, si myslí, že: „Ak táto vládna koalícia ešte má mať nejaký aspoň formálny zmysel existencie vo verejnom záujme (a teraz mám na mysli hlavne deklarovanú hrádzu proti extrémizmu), Robert Kaliňák musí okamžite odstúpiť. Nie preto, že dokumenty obvinenia zatiaľ nepotvrdzujú', ako sa vykrúcal Béla Bugár, ale najmä preto, že ak sa má celá kauza dôveryhodne vyšetriť.“ Pre Parlamentné Listy dodáva, že na čele rezortu predsa nemôže stáť obvinený.

    „To je prejav elementárnej politickej kultúry. Zrejme len vďaka futbalu si ešte časť verejnosti neuvedomuje, že sme svedkami jedného z najväčších politických škandálov v dejinách moderného Slovenska,“ vraví Chmelár a nešetrí ani konanie strany Sloboda a Solidarita, ktorá označuje Rybaničov čin za znak vlastenectva.

    „Rád by som pripomenul, že nie je to tak dávno, čo Robert Fico mával pred kamerami Matovičovými účtami a chceli ho zažalovať za zneužitie právomocí verejného činiteľa. Dôveru v štát nevybudujeme tým, že budeme porušovať zákony, vyhlasovať naše vlastné previnenia za ušľachtilé a tie cudzie za zločinecké. Zaslepenosť nás k spravodlivosti nikdy neprivedie,“ uzavrel Chmelár.

    Podľa politológa Tomáša Koziaka, ktorý sa vyjadril pre HNonline.sk, je celá kauza mimoriadne škandalózna a dodal, že toto by bol dôkaz, že korupcia na Slovensku siaha až k absolútnym špičkám krajiny.

    - Reklama -