Dobrovodský sa vyjadril otvorene. A tentoraz o deťoch

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Ondruš zopakoval, že sociálny pracovník dnes nesmie zabrániť výkonu súdneho rozhodnutia. Sociálni pracovníci by mali mať po novom silnejšie postavenie. “Spracovávame koncept, že by sa posilnila kompetencia sociálnej pracovníčky, aby si spolu aspoň 24 hodín pred odňatím sadli a aby si to nakrokovali,” opísal Dobrovodský.

    Rezort spravodlivosti tiež mieni vzdelávať vyšších súdnych úradníkov, ktorí budú špecializovaní na otázky odoberania detí. “Nie je prípustné, aby v jeden deň súdny úradník vydal 20 platobných rozkazov, na druhý deň exekučné príkazy pri majetku a na tretí deň išiel odnímať dieťa. A to v prípade Marca bolo,” zdôraznil Dobrovodský.

    O vzdelávaní hovorí aj Ondruš, a to v prípade sociálnych pracovníkov. Zvyšovanie kompetencií sociálnych pracovníkov musí ísť podľa neho ruka v ruke so vzdelávaním. Rovnako poukázal na technické vybavenie sociálnych pracovníkov vrátane videokamier či nahrávačov. Po novom sa nahrávajú aj rozhovory kolízneho opatrovníka s dieťaťom. 

    Blahová zmenu, podľa ktorej by sa sociálny pracovník zúčastňoval už na príprave výkonu súdneho rozhodnutia, víta. “Ak to bude povinnosť, je to skvelá správa, Tí ľudia budú mať priestor rozprávať sa o všetkých možnostiach toho, čo sa môže stať,” povedala v diskusii. Poukázala, že aj zatýkanie má presné pravidlá. “Príprava je prvým základným bodom, ale tie pravidlá by mali byť explicitne napísané,” dodala Blahová.

    Ondruš pripustil aj možnosť výmeny kolízneho opatrovníka, ak by si s ním dieťa nerozumelo. “Pravdepodobne je možné o tomto uvažovať,” poznamenal. Podľa Blahovej sú potrebné presné pravidlá, ktoré budú kontrolovateľné. “Tiež by sme mali mať nezávislé kontrolné orgány,” doplnila.

    - Reklama -