Aj Vatikán je slovenský. Našinci majú u Svätého Otca silné zastúpenie

    0
    Ilustračné foto: Vatikán (Autor: SITA)
    Asi najznámejšie meno z tých, ktoré prináša portál Postoj.sk, je Cyril Vasiľ. Tento arcibiskup bol rektorom Pápežského východného inštitútu a v roku 2009 ho pápež Benedikt XVI. vymenoval za sekretára Kongregácie pre východné cirkvi. Aj Peter Dufka, ktorý prednáša byzantskú hudbu, estetiku a kresťanskú spiritualitu, učí v Pápežskom východnom inštitúte. 
     
    Spomínanými pánmi sa však zoznam Slovákov vo vatikánskych úradoch ani zďaleka nekončí. Dekanom Fakulty biblických vied v Pápežskom biblickom inštitúte je ďalší Slovák Peter Dubovský a rektorom je Kanaďan so slovenskými koreňmi Michael Kolarčík. 
     
    Ľubomír Žák je zase prodekanom v Teologickej fakulte Pápežskej lateránskej univerzity. Jezuita Ján Ďačok je profesorom teológie v Pápežskej Gregorovej univerzite a jeho rehoľný spolubrat Ľuboš Rojka v tejto univerzite prednáša filozofiu.
     
    Profesora kanonického práva Miroslava Konštanca Adama pápež František menoval za sudcu Rímskej roty. Tá funguje pri Svätej stolici a je najvyšším odvolacím tribunálom pre všetkých veriacich na celom svete.
     
    Aj mimo akademických kruhov vo Vatikáne pôsobia Slováci. Ján Dubina, kňaz Banskobystrickej diecézy, je pápežským ceremoniálom a má na starosti liturgické zabezpečenie obradov, ktoré slávi pápež. Asistuje tiež pri omšiach v Ríme, ale aj počas zahraničných ciest.
     
    Celý text nájdete TU
     
    - Reklama -