S epidémiou AIDS by mal byť koniec. Je známy už aj termín, kedy sa tak stane

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Breitbart.com)

    Opätovné potvrdenie záväzkov zaznelo na úvod trojdňového zasadnutia OSN na vysokej úrovni, ktoré sa 8. júna začalo v New Yorku.bPolitické vyhlásenie, ktoré prijali všetky členské štáty OSN, vnímajú mnohí ako víťazstvo práve preto, že sa v ňom spomínajú obzvlášť ohrozené skupiny obyvateľstva a tiež ambiciózny sľub zaručiť 30 miliónom ľudí infikovaným vírusom HIV dostupnosť liečby do roku 2020. Kritici však tvrdia, že text vyhlásenia nezachádza dostatočne ďaleko, napísala agentúra DPA.

    Dokument uvádza, že za “kľúčové skupiny obyvateľstva” s vyšším rizikom nakazenia vírusom HIV sa všeobecne pokladajú ľudia, ktorí si vpichujú drogy; prostitúti a prostitútky; muži, ktorí majú pohlavný styk s mužmi; transrodoví ľudia a väzni. Zmienka o “kľúčových skupinách obyvateľstva” zostala v konečnej podobe deklarácie napriek snahe Ruska v poslednej chvíli zmierniť jej text, čo viedlo k tomu, že rokovania sa v utorok pretiahli až do neskorých večerných hodín. Po prijatí deklarácie Rusko vyhlásilo, že má výhrady k zmienkam o kľúčových skupinách populácie a zmierňovaní ujmy. Argumentovalo, že krajiny majú výsostné právo bojovať proti AIDS opatreniami, ktoré sú v súlade s ich zákonmi, tradíciami a pravidlami.

    Austrália a Kanada vyjadrili sklamanie, že text deklarácie otvorene nevyzýva na skoncovanie so stigmatizáciou, diskrimináciou a násilím proti lesbičkám, gejom, bisexuálom a transrodovým ľuďom po celom svete. Spojené štáty uviedli, že deklarácia by mala klásť väčší dôraz na ochranu ľudských práv, vrátane práv dievčat i žien na zdravú sexualitu a rozmnožovanie. Koalícia 49 občianskych združení vyzvala aj na smelšie záväzky vo financovaní a poskytovaní takých služieb, ktoré sú prispôsobené potrebám kľúčových skupín obyvateľstva.

    Malijčan Michel Sidibé ako výkonný riaditeľ Programu OSN pre boj s HIV/AIDS (UNAIDS) deklaráciu privítal. “Viem, že to nebolo ľahké… ale v našej snahe odstrániť AIDS táto politická deklarácia určite pomôže zatvoriť jedny dvere a otvoriť nové,” povedal Sidibé. Povzbudil krajiny na zintenzívnenie úsilia, aby splnili cieľ, ktorým je skoncovanie s epidémiou do roku 2030. Poznamenal, že epidémia AIDS v Afrike prvýkrát v dejinách dosiahla “bod zlomu”.”Je to naozaj prvýkrát, čo máme v Afrike viac ľudí, ktorí sa liečia, než novonakazených ľudí. To je jednoducho úžasné,” povedal šéf UNAIDS.

    Sidibé upozornil, že nasledujúcich päť rokov je v boji proti AIDS rozhodujúcich. Vyzval krajiny, aby si osvojili prístup zrýchleného riešenia, aký zaujala aj OSN – jej cieľom je totiž znížiť počet novoinfikovaných ľudí z 2,1 milióna v roku 2015 na menej než 500.000 v roku 2020, ale tiež znížiť počet úmrtí na choroby súvisiace s AIDS z 1,1 milióna v roku 2015 na 500.000 v roku 2020. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun privítal pokrok dosiahnutý počas uplynulých 15 rokov a poznamenal, že v súčasnosti dostáva život zachraňujúcu antiretrovirálnu liečbu vyše 17 miliónov ľudí. “AIDS však ani zďaleka nekončí,” povedal Pan Ki-mun a dodal: “Nasledujúcich päť rokov budeme mať príležitosť radikálne zmeniť krivku vývoja epidémie a navždy s AIDS skoncovať.”

    - Reklama -