Diplomat: USA pomáhajú v Sýrii teroristom

    0
    Aleppo, Sýria (Autor: SITA)

    V pondelok sa roztrhlo vrece s ruskými náletmi na Aleppo a priľahlé oblasti a sýrska armáda spustila svoj ďalší postup. Podľa neziskovej organizácie SOHR, ktorá monitoruje vojnu v Sýrii, zahynulo minimálne 32 ľudí. Došlo údajne aj na „tucty barelových bômb“.

    „Toto týždňové bombardovanie je veľmi intenzívne a zo dňa na deň horšie… Je to asi to najhoršie, čo sme v poslednom čase videli,“ povedal predstaviteľ miestnej civilnej obrany Bebars Mishal.

    Rebeli však vládnym jednotkám odpovedali streľbou z mínometov do štvrtí, ktoré už mala vláda pod kontrolou. Zahynulo pri tom prinajmenšom 20 osôb.

    Medzitým sa však v Aleppe konajú aj boje medzi rebelmi a Islamským štátom, ktorý údajne začal húfne opúšťať pozície. Celá situácia potom pôsobí tak, že Islamský štát už nedokáže úspešne bojovať na viacerých frontoch.

    Opustené pozície však veľmi rýchlo zaplnili bojovníci Slobodnej sýrskej armády (FSA), ktorá má podporu štátov stojacich proti prezidentovi Asadovi. FSA síce bojuje s rovnakým nepriateľom, ako Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily a vládna armáda, oba subjekty však považuje za svojich nepriateľov.

    Turecko, ktoré bolo donedávna pod ostrou slovnou paľbou zo strany Ruska, aby stiahlo svoje jednotky zo Sýrie, sa už oficiálne vyjadrilo, že „dôrazne podporí možnú operáciu na dobytie irackého mesta Mosul z rúk bojovníkov Islamského štátu“.

    Slovné prestrelky však stále pokračujú, ako dokazuje vyjadrenie ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova. Ten obvinil USA z toho, že neplnia svoj záväzok. Tým bolo oddelenie Amerikou podporovaných rebelov od bojovníkov al-Káidy, Frontu an-Nusrá a ďalších teroristických organizácií.

    K tomu však nedošlo, z čoho bývalý britský veľvyslanec v Sýrii Peter Ford usúdil, že USA úplne otvorene pomáhajú teroristom, aby dosiahli svoje ciele.

    Je to groteskné, že by sa Amerika mala skutočne spolčovať s odnožou al-Káidy. Vyzerá to, že sú posadnutí myšlienkou odstrániť Asada a zabezpečiť vládu Sýrie,“ povedal Ford s tým, že sa skrátka spolčia aj so svojimi „arcinepriateľmi“, ktorí sa vôbec nelíšia od „zvyšku písmenkovej polievky džihádistických skupín“.

    - Reklama -