Premiér Fico nejde do predsedníctva s veľkými očami. Prezradil počas debaty v Prahe. Svoje povedal aj na adresu budúcnosti Európskej únie

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    Nenechajme sa mýliť, nehovorte, že sú tu dve rovnocenné varianty – hlbšia fragmentácia alebo hlbšia integrácia,“ povedal Fico. Prvý variant má oveľa lepšie nastavené podmienky než variant hlbšej spolupráce a integrácie,“ dodal. Európska únia podľa neho nepozná odpoveď na to, ako sa tomuto trendu brániť.

    Slabinou EÚ je podľa Fica nezrozumiteľný jazyk, ktorý používa. Je pre občanov nepochopiteľná a zaoberá sa témami, ktoré ich nezaujímajú. Kríza celej Európy sa prejavuje v úpadku tradičných politických strán. Namiesto nich získavajú hlasy voličov výrazne „antieurópske populistické spolky“. „To, čo sa deje v krajinách strednej a východnej Európy i celej Európy, vyžaduje našu pozornosť. Ako je možné, že často poloblázni a blázni nastupujú do významných politických pozícií?“ pýtal sa.

    Prioritou slovenského predsedníctva preto bude navrátenie dôvery občanov v EÚ a používanie jednoduchšieho jazyka. Slovensko sa chce venovať tiež posilneniu únijnej ekonomiky a zaisteniu energetickej bezpečnosti. Treťou prioritou bude udržateľná a reálna migračná a azylová politika.

    Po predchádzajúcich dvojstranných rokovaniach s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom (ČSSD) Fico povedal, že o predsedníctve Slovenska v Rade EÚ má krajina svoje predstavy, ale „nemá veľké oči“. „Predstavy budú ovplyvnené vonkajšími vplyvmi,“ povedal novinárom.

    Zmeny v EÚ podľa Fica nastanú v prípade, ak sa Británia v referende rozhodne opustiť EÚ, ale aj ak zotrvá. Ďalšie témy, ktoré ovplyvnia slovenské predsedníctvo, môžu vzísť z júnového samitu EÚ.

    Autor: red., TASR

    - Reklama -