Bojoval proti utečencom, zosmiešňoval Merkelovú, prežil teroristický útok a vyhrážali sa mu vraždou. Taliansko je v šoku z podivnej smrti europoslanca

    0
    Gianluca Buonanno s maskou Angely Merkelovej. (Autor: TASR)

    Podľa už potvrdených správ mal volkswagen, ktorý riadil Buonanno, naraziť do mercedesu, ktorý stál v núdzovom pruhu pre technickú poruchu. Člen Ligy severu zomrel takmer okamžite.

    Špekulácie o nehode

    Doteraz nie je jasné, prečo Buonannovo auto zišlo do núdzového pruhu a narazilo do odstaveného automobilu. Špekuluje sa, že stratil kontrolu nad vozidlom z dôvodu náhlej nevoľnosti. V tom čase bola navyše silne znížená viditeľnosť v dôsledku dažďa. Presné príčiny poslancovej tragickej smrti budú určené pitvou, ktorá bola už nariadená. V aute s ním bola aj jeho manželka, ktorá bola so zlomeninou kľúčnej kosti a rôznymi pomliaždeninami prevezená do nemocnice v Busto Arsizio. Tá vypovedala, že v momente nešťastia spala, a tak si vôbec nič nevšimla.

    Zranený bol pri nehode aj hotelier Alberto Cetti, ktorý sedel vo svojom aute s prepichnutou pneumatikou v odstavenom pruhu a do ktorého Buonanno narazil. Na mieste boli ešte dve nezranené osoby, anglickí turisti, ktorých viezol pán Cetti na letisko, ale ktorí s ním v momente kolízie vo vozidle nesedeli, pretože čakali na žiadosť hoteliera za zvodidlom. Cetti zavolal bratovi do hotela, aby mu zaistil asistenčnú službu. Ďalej vypovedal, že asi po pol minúte, čo znovu nasadol do svojho automobilu, pocítil prudký náraz, na nič ďalšie si nevedel spomenúť.

    Koho chcel nakopať?

    Vyšetrovanie sa bude snažiť objasniť, prečo Buonannovo auto zišlo do núdzového pruhu a narazilo do odstaveného automobilu. V súvislosti so smrťou populárneho a k EÚ nie príliš ústretového europoslanca sa totiž okamžite objavili najrôznejšie konšpiračné teórie.

    Gianluca Buonanno mal za sebou dlhú politickú kariéru, ktorá sa začala v talianskom sociálnom hnutí Národná pravica v rokoch 1982 – 1995. Nasledovala Národná aliancia do roku 2002. V tom čase bol zvolený ako starosta v mestečku Serravalle Sesia, kde pôsobil dve volebné obdobia. Ďalej bol v rokoch 1995 až 2009 vo funkcii okresného poradcu v provincii Vercelli. V roku 2002 vstúpil do Ligy severu a v rovnakom roku bol zvolený za starostu vo Varallo; v tejto funkcii zotrval dve funkčné obdobia.

    Od roku 2008 do roku 2014 pôsobil vo funkcii poslanca za Ligu severu. V roku 2010 bol zvolený ako člen regionálnej rady a v roku 2014 vstúpil do Európskeho parlamentu. V rovnakom roku bol zvolený za starostu vo svojom rodnom meste Borgosesia. Buonanno oslávil pred necelým mesiacom, 15. mája, päťdesiate narodeniny. Pri tej príležitosti publikoval na svojom facebookovom profile tento status: Ja milujem všetkých: Niekoho mám rád vo svojej blízkosti. Iným sa rád vyhnem. Niekoho by som rád nakopal do zadku. Ale prakticky žijem láskou.“

    Gianluca Buonanno sa preslávil aj tým, keď v talianskom parlamente na prvého apríla vytiahol reálnu rybu. Zdroj: youtube/NoStress7

    Ryba v snemovni

    Gianluca Buonanno bol dobre známym pre svoje provokatívne gestá. Jedno z najznámejších urobil ešte ako poslanec talianskeho parlamentu 1. apríla 2014, keď na protest proti spôsobu riadenia imigračnej krízy vládou mával v snemovni rybou.

    „Zistil som, že dnes je prvého apríla, a myslel som si, že to bol (aprílový) žartík, čo vláda a ďalšia väčšina chcú urobiť. Ale potom som včera počul predsedníčku poslaneckej snemovne, ako porovnávala ilegálnych prisťahovalcov s turistami, ktorí sem jazdia do päťhviezdičkových hotelov. Ona vôbec nemyslí na dôchodcov, ktorí prežívajú na ančovičkách či sardinkách,“ zvolal Buonanno.

    Následne vytiahol spod poslaneckej lavice naozajstnú rybu, začal s ňou triasť vo vzduchu a pritom pokračoval: „Tak som si myslel, že je správne, aby tu prvého apríla bola táto ryba (v Taliansku je ryba symbol aprílových žartíkov – pozn. PL). Patrí predsedníčke poslaneckej snemovne, ktorá je väčšie ryby ako ostatní, a ešte poučuje našich dôchodcov a našich nezamestnaných,“ poznamenal, na čo odišiel so zvolaním: „Vláda by sa mala hanbiť!“ Toto gesto ho vtedy stálo desaťdňové vylúčenie zo snemovne a pokutu 2 600 eur.

    Burka v europarlamente

    O niekoľko mesiacov skôr, v decembri 2013, mal v parlamente prejav o úsporných opatreniach. V závere svojho vystúpenia Gianluca Buonanno vytiahol kartónové vidly. Predsedníčka poslaneckej snemovne povolala personál, aby mu rekvizitu odobral.

    V prvý deň svojho pôsobenia v europarlamente sa potom dostavil na plenárnu schôdzu v Štrasburgu v burke. V prejave potom povedal: „Európska únia sa stará o Burundi, a to v momente, keď sú židia v Európe ohrození a nútení sa skrývať pred hrozbami nového Hitlera, ktorý prichádza z púštneho piesku! Hanba!!! Islam je hrozba a ľudia majú strach. Nie je snáď dôležitejšie chrániť židov a slobodu kresťanstva v Európe?“ uviedol sa ostatným europoslancom.

    V marci 2015 potom odišiel na vlastné náklady do Líbye. Vyhlásil, že chce osobne skontrolovať stav tejto krajiny, postihnutej násilnými stretmi. V septembri toho istého roku europoslanec z Ligy severu narušoval vystúpenie predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. Buonanno si najprv nasadil masku Angely Merkelovej a potom Junckera rozhodil tým, že mu šiel ako nemecká kancelárka podať ruku. Predseda europarlamentu Martin Schulz sa pritom nervózne škriabal na plešine a zjavne nevedel, čo robiť. Šiesteho októbra 2015 potom Buonanno na ďalšie zasadnutie europarlamentu dorazil v tričku s fotografiou Angely Merkelovej, ktorá mala namaľované fúziky ako Hitler. Za tento kúsok dostal Buonanno pokutu 3 060 eur.

    Obesenec za obesencom

    Ešte 11. mája 2016 europoslanec Buonanno priamo na rokovaní kričal na gréckeho eurokomisára pre migráciu: „Pochopte už konečne, že je tu plno ľudí, ktorí prichádzajú, a nemajú na to právo. Už toho máme plné zuby. Iba päť percent z nich sú utečenci a ostatní sem prichádzajú iba preto, aby sme ich živili. Taliani sú znechutení, nikoho z tých ľudí nechceme. A to isté platí pre Grécko,“ dodal.

    Za svoje názory často čelil kritike. Už v apríli 2015 europoslanec našiel na svojom aute kartónového panáka, ktorý pripomínal obesenca. Bol na ňom nápis: „Fašista, tu sme.“ O dva mesiace neskôr potom našiel Gianluca Buonanno ďalšieho kartónového panáka – obesenca, tentoraz na rodinnej hrobke. Bolo na ňom zlou taliančinou napísané: „Rasista, zabijeme ťa: a ani mŕtvy nebudeš v bezpečí.“ Je preto pochopiteľné, že sa po jeho smrti okamžite objavila séria konšpiračných teórií.

    Plakal po Bruseli

    „Všetci, ktorí ho poznali, sú otrasení touto tragickou udalosťou. Opustil nás naozajstný patriot. Keď si pomyslím, že 22. marca 2016 prežil útoky, ktoré postihli mesto Brusel… Zhodou okolností nebol v tom čase na letisku, pretože si z pracovných dôvodov zmenil let na neskoršiu hodinu, a tým si teda zachránil nevedome svoj život. Veľmi nás vtedy dojal jeho telefonát do televízie, kde plakal, pretože si uvedomil, že by mohol byť už mŕtvy. Gianluca miloval život a slušných ľudí okolo seba a ľudia milovali jeho. Bol to lojálny a čestný človek. Často pomáhal s potrebným zo svojich vlastných prostriedkov,“ povedala Parlamentným Listom na adresu politika Češko-Talianka Monika Pillon.

    „Nikdy nezabudnem, keď som ho prvýkrát stretla po jednej manifestácii Ligy severu. Mala som tú česť mu stlačiť ruku a ešte sa s ním porozprávať,“ dodáva Monika Pillon.

    - Reklama -