Lajčák je v Afrike. Senegal je úspešným príkladom africkej krajiny

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Lajčák rokoval v hlavnom meste Dakar s prezidentom krajiny Mackym Sallom a ministrom zahraničných vecí Mankeurom Ndiayem. Podľa Lajčákových slov je Slovensko pripravené podeliť sa so Senegalom o svoje transformačné skúsenosti v konkrétnych oblastiach a navrhol uzavretie základných ekonomických zmlúv na podporu hospodárskej spolupráce.

    Senegal patrí v rámci Afriky ku kľúčovým partnerom Európskej únie. Slovenský minister preto v tejto súvislosti senegalských partnerov informoval o blížiacom sa slovenskom predsedníctve v Rade EÚ a o oblastiach, na ktoré sa bude krajina počas šiestich mesiacov na čele EÚ zameriavať najviac.

    Minister taktiež oboznámil senegalského prezidenta a ministra zahraničných vecí aj so svojou kandidatúrou na post generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN). V rámci svojej vízie pre modernejšiu OSN zdôraznil aspekt predchádzania konfliktom, čo je téma dôležitá práve pre Afriku sužovanú vojnovými, občianskymi a etnickými konfliktmi.

    O prevencii konfliktov hovoril Lajčák aj v dakarskom sídle Úradu OSN pre západnú Afriku a Sahel (UNOWAS). S osobitným vyslancom generálneho tajomníka pre západnú Afriku a Sahelom Mohamedom Ibn Chambasom diskutovali o skúsenostiach UNOWAS v tejto oblasti. Vymenili si názory aj na migráciu a zhodli sa, že ide o fenomén, ktorý nemožno vyriešiť nárazovo, ale len v komplexnom úsilí a v prepojení na udržateľný rozvoj.

    - Reklama -