Putin je zlodej, naznačil Navalnyj a dodal, že mu znemožňujú ísť do volieb v Rusku

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Riaditeľ Fondu boja proti korupcii a líder nezaregistrovanej Strany progresu Alexej Navalnyj bol 1. júna podrobený výsluchu v rámci trestného konania vo veci “urážky na cti”, ktoré proti opozičnému lídrovi začal bývalý pracovník ruského ministerstva vnútra a človek, ktorý je spájaný s vraždou ruského právnika Sergeja Magnitského, Pavel Karpov.

    Trestné konanie sa začalo 19. mája Pavlom Karpovom, ktorého uznal Kongres Spojených štátov aj parlament Európskej únie vinným z účasti na vražde Sergeja Magnitského. Karpov novinárom oznámil, že Navalnyj na internete zverejnil video o jeho osobe, v ktorom hovoril o veciach, ktoré údajne nezodpovedajú skutočnosti.

    Vo videu ruský bojovník proti korupcii hovorí, že nie je možné, aby si pracovník ministerstva vnútra s inými príjmami mohol dovoliť drahé autá a byty. V rozhovore pre Hlas Ameriky Navalnyj pohovoril o tom, ako sa uskutočnila prehliadka jeho kancelárie a čo za tým všetkým vlastne stojí.

    „Ráno 1. júna ma pozvali na výsluch, po ktorom nasledovala prehliadka mojej kancelárie, vrátane prehliadky mňa samotného. Napríklad sa aj uistili, že nič neschovávam v topánkach. Potom mi oznámili, že pôjdu ešte ku mne domov,” uviedol Navalnyj.

    „Pozrite sa na to, veď je to celé také smiešne. Ako môžete niekoho prehľadávať na základe obvinenia z ohovárania? Aká presne informácia, ktorú som zverejnil o milionári Pavlovi Karpovovi, sa mu nezdá? Logika za tým inak absurdným konaním ruských autorít, samozrejme, je. Ide o to, že na základe vymysleného súdneho konania získajú prístup k celej mojej technike, telefónom, pamäťovým kartám atď. Tam už sa niečo pokúsia nájsť. Nejde o ochranu nejakého Pavla Karpova, ale o to, aby sa mi znemožnilo zúčastniť sa so svojou stranou nadchádzajúcich volieb,” objasnil Navalnyj.

    Novinár Hlasu Ameriky sa začudoval najmä nad tým, prečo Karpova, ktorý bol v Európe i Amerike uznaný vinným z účasti na vražde, ruské autority tak vehementne bránia.

    „Ja som si skôr myslel, že ho jednoducho bránia z toho dôvodu, že po ňom idú Američania, tak to zvyčajne býva. Všetko som pochopil až po zverejnení takzvaných Panamských listov, ktoré dokazujú, že je do celej veci zapletený aj sám Vladimir Putin. Samozrejme, sa nesnažím povedať, že vražda Magnitského bola vykonaná preto, aby získal Putin viac peňazí – on ich ani tak nepotrebuje. Ide o to, že to poukazuje na celú tú infraštruktúru, ktorá buď funguje jednotne, alebo sa musia jednotlivé články vyradiť. Ukázalo sa, že ľudí, ktorí z rozpočtu ukradli päť miliárd rubľov (aféra, ktorá bola zverejnená práve Sergejom Magnitským), neskôr naplnili – čiastočne alebo úplne – aj Putinovu peňaženku,” uviedol Navalnyj.

    „Pre takéto štruktúry netreba vymýšľať žiadnu novú terminológiu. Existuje veľmi hodiace sa slovo, všetkým známe – mafia. To je systém, v ktorom dochádza k spolupráci medzi banditami a vládou alebo jej členmi. Je to systém, ktorý je okrem iného založený na rodinných vzťahoch. Lojalita je založená na tom, že sa členovia tejto štruktúry poznajú už z detstva. Všetci títo ľudia, ako napríklad Roldugin (hudobník, ktorý mal byť údajne použitý na účely prania Putinových peňazí prostredníctvom offshorových operácií), ktorý s Putinom vyrastal, sú lojálni,” zmienil Navalnyj.

    „Systém je založený na získavanie privilégií pri zarábaní peňazí, a či je potrebné sa niekedy niekoho zbaviť, pre systém to nepredstavuje veľký problém,” dodal. „Čo sa týka mojej osoby, ide im len o to, aby mi zabránili v účasti na voľbách. Toto sa netýka len mňa, ale všetkých nezávislých kandidátov, ktorým upierajú toto právo. Z toho dôvodu budú proti nám aj naďalej viesť akékoľvek súdne konanie. Toto sa týka aj mojich spolupracovníkov zo Strany progresu a Fondu boja proti korupcii. Niektorí z nich sú už uväznení alebo sa nachádzajú v politickej emigrácii,” zmienil sa.

    „S týmto nič moc robiť nemôžem, takže budem postupovať ako zvyčajne, pôjdem s tým na Európsky súd pre ľudské práva, kde ako obvykle vyhrám, ale neskôr tam budem musieť ísť rovnako znovu, až proti mne začnú ďalšie trestné konanie,” zakončil rozhovor Navalnyj.

    - Reklama -