Francúz, ktorého zadržali s arzenálom zbraní na ukrajinských hraniciach, je pravdepodobne „len“ pašerák

    0
    Francúzski vojaci v uliciach Paríža (Autor: SITA)

    Tento mladý muž nie je francúzskej tajnej službe známy a orgány činné v trestnom konaní sa v tejto chvíli skôr prikláňajú k verzii, že ide o pašeráka zbraní,“ uviedol telefonicky pre Reuters prokurátor v meste Nancy Thomas Pison.

    Francúzsko požiadalo Kyjev o spoluprácu, ale ani 24 hodín po tom, ako Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) vyhlásila, že podozrivý plánoval teroristické útoky“ počas majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré sa vo Francúzsku začínajú v piatok, nijakú odpoveď z ukrajinskej strany nedostalo.

    Šéf SBU Vasyľ Hrycak v pondelok uviedol, že 25-ročný muž nadviazal spojenie s ozbrojenými skupinami na Ukrajine.

    Operácia, ktorej cieľom bolo Francúzovo zadržanie a usvedčenie, sa podľa Hrycaka pripravovala pol roka. Počas operatívnej akcie bolo občanovi Francúzska odovzdaných päť automatov typu kalašnikov, dve riadené protitankové rakety, 125 kilogramov TNT a sto detonátorov. Celý arzenál bol zhabaný po Francúzovom zadržaní na hraniciach s Poľskom.

    Zadržaný Francúz sa podľa Hrycaka vyjadroval proti hromadnej migrácii, šíreniu islamu či globalizácii a uviedol, že počas majstrovstiev Európy vo futbale plánoval vo Francúzsku uskutočniť 15 útokov na židovské a moslimské modlitebne, ako aj vládne budovy.

    - Reklama -